Μασαχουσέτη: Νόμιμες οι αστυνομικές έρευνες σε κινητά τηλέφωνα στο πλαίσιο νόμιμης σύλληψης

0

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι έρευνες της αστυνομίας σε κινητά τηλέφωνα είναι νόμιμες και χωρίς ένταλμα, εφόσον έχει προηγηθεί νόμιμη σύλληψη των υπόπτων. Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε στο πλαίσιο της υπόθεσης Commonwealth vs. Demetrius A. Phifer. Ο κατηγορούμενος Demetrius A. Phifer συνελήφθη από την αστυνομία επ’ αυτοφώρω, επειδή συμμετείχε σε δοσοληψία ναρκωτικών.

Με την σύλληψη η αστυνομία πήρε στα χέρια της και το κινητό τηλέφωνο του δράστη, το οποίο ερεύνησε και ανακάλυψε ενοχοποιητικά στοιχεία, όπως ανταλλαγές κλήσεων με το άλλο μέρος που συμμετείχε στην αγοραπωλησία. Το δικαστήριο που καταδίκασε τον Phifer θεώρησε κατ’ αρχήν νόμιμη την κατάσχεση και έρευνα του κινητού τηλεφώνου χωρίς ένταλμα, με το σκεπτικό ότι από το προστατευτικό πεδίο εφαρμογής της Τέταρτης Τροποποίησης του αμερικανικού Συντάγματος δεν καλύπτει το ψάξιμο των όπλων ή στοιχείων που αποδεικνύουν το έγκλημα κατά την σύλληψη ενός ατόμου.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι το κινητό τηλέφωνο δεν εξαιρείται από την προστασία των διατάξεων περί εντάλματος, αφού πρόκειται κατ’ αρχήν για μια συσκευή στην οποία μπορεί να περιέχονται σημαντικά προσωπικά δεδομένα. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μασαχουσέτης αποφάνθηκε υπέρ της νομιμότητας της αστυνομικής πρακτικής, εξηγώντας ότι εν προκειμένω το τηλέφωνο αποτέλεσε ουσιώδες στοιχείο της παράνομης συναλλαγής. «Για τους λόγους που αναφέρθηκαν θεωρούμε ότι η περιορισμένη έρευνα του κινητού τηλεφώνου του κατηγορουμένου με σκοπό να εξεταστεί το πρόσφατο ιστορικό κλήσεων υπήρξε επιτρεπτή έρευνα ενταγμένη στο πλαίσιο της νόμιμης σύλληψης του κατηγορουμένου», συμπέραναν οι δικαστές.

Σχόλια