Μαζικές συλλήψεις υπόπτων «χακτιβιστών»

0

Συλλήψεις πραγματοποιούνται σε Βρετανία και Αμερική στο πλαίσιο ερευνών για τη δράση των ομάδων χάκερς «Ανώνυμοι» και LulzSec. Οι χακτιβιστές, όπως αυτοαποκαλούνται, κίνησαν το ενδιαφέρον με τις οργανωμένες, διαδοχικές επιθέσεις τους σε ιστοσελίδες σημαντικών οργανισμών και κυβερνητικών φορέων, για παράδειγμα της CIA, του αμερικανικού Κογκρέσου, της βρετανικής εγκληματολογικής υπηρεσίας. Παράλληλα, όμως, με το σκοπό τους –να θέσουν προσωρινά εκτός λειτουργίας τις ιστοσελίδες και να τραβήξουν παγκόσμια προσοχή για το «ακτιβιστικό» τους έργο- πέτυχαν και την εκκίνηση συνδυασμένων ερευνών από τη Scotland Yard και το FBI.

Πρόσφατα, η βρετανική αστυνομία είχε συλλάβει τον εικοσάχρονο Christopher Weatherhead και την εικοσιεξάχρονη Ashley Rhodes, οι οποίοι αναμένεται να εμφανιστούν σήμερα, ενώπιον του δικαστηρίου του Westminster την  . Συνέλαβε επίσης έναν εικοσιτετράχρονο από το Ντόνκαστερ και έναν εικοσάχρονο από το Γουίλτσαιρ για συνέργεια σε πράξεις παραβίασης του νόμου περί κατάχρησης του διαδικτύου (Computer Misuse Act, 1990). Οι συλληφθέντες ανακρίνονται προς το παρόν από την εγκληματολογική μονάδα της Scotland Yard.

Συγχρόνως, δεκατέσσερα άτομα προσήχθησαν ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια για συμμετοχή στην ομάδα των «Ανωνύμων».

Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την εμπλοκή τους σε επίθεση στην ιστοσελίδα της PayPal το Δεκέμβρη του 2010. Οι «Ανώνυμοι» είχαν διακηρύξει δημόσια την πρόθεση επίθεσης στις ιστοσελίδες των Amazon και PayPal, διότι αντιλαμβάνονταν τις δύο υπηρεσίες ως εχθρικές απέναντι στο Wikileaks, φάρο της ιντερνετικής αλήθειας. Πράγματι, μετά τη διαρροή απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικών, τόσο το Amazon όσο και το PayPal σταμάτησαν να φιλοξενούν το σύνδεσμο στην ιστοσελίδα τους και να εξετάζουν τα αιτήματα δωρεών προς το δημοφιλές δημιούργημα του Julian Asange.

Σχόλια