Μαζική αγωγή κατά της Google

0

Για κοινοποίηση και πώληση των αναζητήσεων που κάνουν χρήστες του διαδικτύου μέσω της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησής της κατηγορούν τη Google αμερικανοί πολίτες με ομαδική αγωγή που κατετέθη ενώπιον Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίσκο. «Η Google κοινοποιεί εκ προθέσεως, συστηματικά και επανειλημμένα τα κριτήρια αναζητήσεων των χρηστών της σε τρίτους», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην αγωγή.
Σύμφωνα με τους ενάγοντες, μεταξύ των πληροφοριών που παρανόμως διακινούνται συγκαταλέγονται στοιχεία ιατρικού ιστορικού, πληροφορίες για τη φυλετική, πολιτική, θρησκευτική και σεξουαλική ταυτότητα του ατόμου. « Η Google μεταδίδει την πληροφορία κάθε φορά που χρήστης επιλέγει, με ένα απλό κλικ, κάποιο από τα αποτελέσματα αναζήτησης που του παρέχονται από τη μηχανή της. Επιπλέον, εκτός από τη σελίδα που επιλέγεται μεταφέρονται και άλλες πληροφορίες, όπως η διεύθυνση IP», επισημαίνεται στο κείμενο της αγωγής που αριθμεί 36 σελίδες.
Παράλληλα, οι ενάγοντες τονίζουν ότι η πρακτική έχει αποδείξει ότι αν η Google το επιθυμούσε θα μπορούσε να προστατεύσει τους χρήστες χωρίς να καταστήσει λιγότερο αποτελεσματική τη μηχανή αναζήτησής της. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός δε λαμβάνει κανένα από τα μέτρα που θα απέτρεπαν το φαινόμενο για λόγους κέρδους.
Με την αγωγή αξιώνεται η αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι χρήστες των υπηρεσιών της Google από τις συστηματικές, όπως ισχυρίζονται, παραβιάσεις των επιταγών του Συμφώνου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Σχόλια