Με απόφαση Δικαστηρίου επικυρώθηκε η απαγόρευση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

0

Ο Γενικός Γραμματέας της Καλιφόρνια δικαιώθηκε από Δικαστήριο της ομώνυμης Πολιτείας που δεν ακύρωσε την απόφασή του να απαγορέψει τη δυνατότητα ψηφοφορίας με ηλεκτρονικά μέσα (e-voting) σε 14 επαρχίες.

Την προσωρινή αναστολή της απόφασης του Γ.Γ. της Καλιφόρνια είχαν ζητήσει 4 επαρχίες της Πολιτείας και η Αμερικάνικη Ένωση Ατόμων με Αναπηρίες, προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν στις Προεδρικές Εκλογές του Νοεμβρίου με ηλεκτρονικά μέσα.

Η Δικαστής έκρινε πως η απόφαση αυτή να μην επιτραπεί το e-voting μέσω ειδικών συσκευών έως ότου οι κατασκευαστές των συσκευών αυτών παράσχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις για το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής διαδικασίας είναι λογική και απαραίτητη προκειμένου να μην δημιουργηθεί σύγχυση και αβεβαιότητα στους ψηφοφόρους.

Σε μία περίοδο όπου σε όλη την Αμερική υπάρχουν αμφισβητήσεις ως προς την αξιοπιστία αυτού του είδους της ψηφοφορίας, η απόφαση του Δικαστηρίου αποσκοπεί στην εξασφάλιση της φερεγγυότητας και αξιοπιστίας των επερχόμενων Προεδρικών Εκλογών.
Πιθανολογείται ότι θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης, αμφισβητείται όμως κατά πόσο κάτι τέτοιο θα βοηθήσει ουσιαστικά προς την εξεύρεση της σωστής λύσης.