Με αποκλεισμό πρόσβασης των Google και Facebook απειλεί η Ινδία

0

 Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο ιστοσελίδες απειλούνται ακόμη και με αποκλεισμό πρόσβασης στην Ινδία.

«Εφόσον βρίσκεται κάτι επιλήψιμο στην αυλή σας, εσείς είστε υπεύθυνοι γι’αυτό», είπε χαριτολογώντας ο δικαστής Suresh Cait απαντώντας στους δικηγόρους των Google India και Facebook India που άσκησαν ένσταση απαραδέκτου. «Όπως και η Κίνα, έτσι κι εμείς μπορούμε να μπλοκάρουμε κάθε ιστοσελίδα που δεν συμμορφώνεται με την εθνική νομοθεσία. Αλλά καλύτερα να αποφύγουμε να φτάσουμε μέχρι εκεί. Σήμερα είναι επαίσχυντες εικόνες από θρησκευτικά σύμβολα, αύριο μπορεί να είναι κάτι άλλο. Πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους έλεγχος», συνέχισε.

Το Δεκέμβρη η κυβέρνηση της χώρας είχε ζητήσει από μεγάλες εταιρείες, όπως οι Google, Facebook, Yahoo! και άλλες, να κάνουν έλεγχο πιστοποίησης του περιεχομένου των ιστοσελίδων τους και να απομακρύνουν κάθε στοιχείο που κρίνεται προσβλητικό ή επαίσχυντο βάσει της εθνικής νομοθεσίας (Indian IT Act). Καθώς οι Google και Facebook αδράνησαν στην αφαίρεση εικόνων ινδικών θεοτήτων που θεωρήθηκαν προσβλητικές, η κυβέρνηση κινήθηκε νομικά εναντίον τους, με σκοπό να τις εξαναγκάσει να το πράξουν.

Ο δικηγόρος της Google India ισχυρίστηκε ότι το ινδικό παράρτημα του επιχειρηματικού κολοσσού δεν ασκεί έλεγχο πάνω στον κεντρικό τρόπο χειρισμού της πλατφόρμας, όπου και γίνεται η λήψη αποφάσεων για το υλικό που θα ανέβει ή θα κατέβει. Συμφώνησε ότι κάποιες από τις εικόνες ήταν προσβλητικές, αλλά διευκρίνισε ότι δεν είναι εφικτό το φιλτράρισμα όλου του υλικού για την αποτροπή τέτοιων εικόνων. «Υπάρχουν δισεκατομμύρια τμήματα του υλικού που ανεβαίνουν κάθε μέρα. Είναι πρακτικώς αδύνατον να ελέγξουμε το τί ανεβαίνει», σχολίασε.

Αναμένεται η απόφαση επί της υπόθεσης, η οποία θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένων των διαδίκων που εμπλέκονται.

 

Σχόλια