Με δικαστικό ένταλμα η έρευνα στα κινητά και τα e-mails των δημοσιογράφων

0

Η Αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας θα αναγκαστεί να ζητά δικαστικό ένταλμα, αν θέλει να αποκτά πρόσβαση στις πληροφορίες από τα τηλέφωνα και τα e-mails των δημοσιογράφων, μετά την πληθώρα σχετικών αιτημάτων που δέχτηκε από τις αστυνομικές αρχές η αρμόδια Αρχή για το Απόρρητο των Επικοινωνιών.

Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας Αρχής προς την κυβέρνηση Κάμερον, οι αιτήσεις για την εφαρμογή των διατάξεων της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, που προβλέπουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αρχεία επικοινωνίας δημοσιογράφων ήταν συνολικά 600 τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 34 έρευνες για διαρροή απόρρητων πληροφοριών από αστυνομικά όργανα και άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Η Αρχή διαπιστώνει ότι έγινε μια καταχρηστική εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού νόμου, καθώς οι περισσότερες αιτήσεις δεν πληρούσαν τα κριτήρια της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας για την άρση του απορρήτου, σε βάρος της ελευθερίας έκφρασης, σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Στην έκθεσή της, η Αρχή συστήνει ότι θα πρέπει οι αστυνομικές δυνάμεις να ζητούν την έκδοση δικαστικού εντάλματος για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των δημοσιογράφων, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις εμπιστευτικές πηγές τους. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι ο Ντ. Κάμερον αποδέχθηκε την παραπάνω εισήγηση της Αρχής.

Σχόλια