Με ημερήσιο πρόστιμο απειλεί η Κομισιόν την Microsoft

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι ενδέχεται να επιβάλει ημερήσιο πρόστιμο στη Microsoft, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί σύντομα προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Πρωτοδικείου που απέρριψε αίτησή της για αναστολή των εις βάρος της επιβληθέντων κυρώσεων από την Κομισιόν. Συγκεκριμένα, βάσει της απόφασης, η Microsoft υποχρεούται να παρουσιάσει στην ευρωπαϊκή αγορά μία νέα έκδοση των Windows χωρίς το πρόγραμμα πολυμέσων Media Player, όπως και να αποκαλύψει στους ανταγωνιστές της ορισμένα πρωτόκολλα που αφορούν τη λειτουργία τους, ώστε τα προϊόντα των άλλων εταιριών να λειτουργούν εύρυθμα με τα Windows.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, σε περίπτωση που η Microsoft δεν προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις εντός των επόμενων εβδομάδων, θα της επιβληθεί ημερήσιο χρηματικό πρόστιμο ίσο με το 5% του καθημερινού τζίρου της, ποσό εξαιρετικά μεγάλο με δεδομένο ότι ο κύκλος εργασιών της για το 2004 έφτασε τα 36.8 δις δολάρια.

Οι κυρώσεις σε βάρος της εταιρίας επιβλήθηκαν από την Κομισιόν τον περασμένο Μάρτιο που έκρινε ότι η Microsoft έκανε κατάχρηση της μονοπωλιακής της θέσης στην αγορά και μεταξύ άλλων της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο ύψους 497 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο και πλήρωσε.

Σχόλια