Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απειλεί η BASF την Κομισιόν

0

Η γερμανική εταιρεία χημικών προϊόντων BASF απειλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αν δεν αποφασίσει άμεσα για την καλλιέργεια της πρώτης τροποποιημένης πατάτας, η οποία προορίζεται για βιομηχανική χρήση και ζωοτροφές.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η ποικιλία «είναι ασφαλής και προστατεύει το περιβάλλον» και κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι καθυστερεί χωρίς λόγο να εξετάσει την αίτησή της, υπομονεύοντας ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα αδειοδότησης.

Αν και η ΕΕ ήρε το μορατόριουμ στα «μεταλλαγμένα» το 2004, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκρίνει καμία άδεια για τέτοιο προϊόν που κατατέθηκε μετά το 2998.

Οι οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη ποικιλία περιέχει ένα γονίδιο το οποίο της προσδίδει ανθεκτικότητα σε ένα αντιβιοτικό και δεν θα έπρεπε να διαρρεύσει στο περιβάλλον.

«Αρκετά» δήλωσε ο Στέφαν Μαρκινόφσκι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BASF AG, περίπου εννέα μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης. «Είμαστε ετοιμασμένοι για κάθε δυνατότητα, ακόμα και νομικά μέτρα κατά της Επιτροπής» είπε, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες με τον επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα την περασμένη Τρίτη δεν απέδωσαν καρπούς.

Η πατάτα Amflora, σχεδιασμένη για την ευρωπαϊκή αγορά, αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από αμυλοπηκτίνη, μια μορφή αμύλου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χαρτιού, υφασμάτων και δομικών υλικών. Ό,τι απομένει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ζωοτροφές, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις συμβατικές πατάτες, η απομόνωση της αμυλοπηκτίνης από την αμυλόζη, μια άλλη μορφή του αμύλου, επιβαρύνει το περιβάλλον καθώς απαιτεί δαπάνη ενέργειας και νερού, τονίζει η εταιρεία.

Αν και η Amflora δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, τα γονίδιά της θα μπορούσαν να μολύνουν την παραγωγή τροφίμων με την επικονίαση συμβατικών ποικιλιών, υποστηρίζουν οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών.

Στο μεταξύ, η BASF συνεργάζεται με την αμερικανική Monsanto για την ανάπτυξη νέων γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών σόγιας, βαμβακιού, ελαιοκράμβης και αραβόσιτου από το 2012.

Σχόλια