Με τη συμβολή του Facebook, η σύλληψη των δραστών της κυβερνοεπίθεσης των 850εκ. δολαρίων

0

Το FBI σε συνεργασία με τους υπευθύνους ασφαλείας του Facebook πέτυχαν την εξάρθρωση ενός διεθνούς κυκλώματος, τα μέλη του οποίου είχαν προσβάλει με κακόβουλο λογισμικό 11 εκ. υπολογιστές παγκοσμίως, προξενώντας ένα από τα μεγαλύτερα “χτυπήματα” στην ιστορία του διαδικτύου.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης είχε ξεκινήσει το 2010 και τα μέλη της προσέβαλαν με κακόβουλο λογισμικό τους λογαριασμούς που διατηρούσαν οι χρήστες στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μέσω ειδικών διαδικτυακών «εργαλείων», αποκτούσαν πρόσβαση όχι μόνο στα προφίλ των χρηστών αλλά παράλληλα, υπέκλεπταν αριθμούς πιστωτικών καρτών, τραπεζικών λογαριασμών καθώς και λοιπές προσωπικές πληροφορίες προκαλώντας απώλειες ύψους 850 εκ. δολαρίων.

Ειδικότερα, το Facebook συνέβαλε στην ταυτοποίηση των προσώπων, για τα οποία το FBI είχε συγκεντρώσει το ενοχοποιητικό, αποδεικτικό υλικό. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης έφτασαν στα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές να συλλάβουν συνολικά 10 άτομα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, το Ην. Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σχόλια