Μεγάλη δικαστική νίκη του Χόλιγουντ επί του TorrentSpy

0

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια επιδίκασε πρόστιμο ύψους 110 εκατομμυρίων δολαρίων στο TorrentSpy για παραβίαση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα χιλιάδων κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών μέσω της μηχανής αναζήτησης BitTorrent.

Η απόφαση χαρακτηρίστηκε «νίκη και δικαίωση» για τα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ.
Η δικαστής Φλόρενς Μαρί Κούπερ επέβαλε επίσης μόνιμη απαγόρευση για το TorrentSpy το οποίο κάποτε ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους δικτυακούς τόπους όπου μπορούσε κάποιος να βρει torrent αρχεία.

Η λειτουργία του TorrentSpy τερματίστηκε στις 24 Μαρτίου μετά από έναν διετή αγώνα εναντίον της Ένωσης Εταιρειών Κινηματογράφου της Αμερικής (MPAA), επικαλούμενο τόσο λόγους οικονομικούς όσο και λόγους προστασίας του απορρήτου των χρηστών του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MPAA Νταν Κλίκμαν δήλωσε πως η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να εκληφθεί ως προειδοποίηση και προς άλλες μηχανές αναζήτησης που ασχολούνται με την εφαρμογές ανταλλαγής αρχείων.

«Το κλείσιμο του TorrentSpy είναι μια ξεκάθαρη νίκη των στούντιο και αποδεικνύει ότι δε θα επιτραπεί στις πειρατικές ιστοσελίδες αυτού του είδους να συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς να αμφισβητούνται δικαστικώς από τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων», είπε ο Νταν Κλίκμαν.

Η δικαστής ζήτησε από το TorrentSpy να καταβάλει 30.000 δολάρια για κάθε μία από τις 3.699 ταινίες και εκπομπές που κατεβάστηκαν παρανόμως. Ως εκ τούτου το πρόστιμο ανέρχεται συνολικά σε 110.970.000 δολάρια, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνισθεί πώς θα γίνει η αποπληρωμή του προστίμου.

Τα κινηματογραφικά στούντιο προσέφυγαν για πρώτη φορά στη δικαιοσύνη τον Φεβρουάριο του 2006 με τον ισχυρισμό ότι το TorrentSpy ενισχύει και συμμετέχει στην καταπάτηση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα, βοηθώντας χρήστες να βρίσκουν παράνομα αντίγραφα ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων στο διαδίκτυο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ομοσπονδιακό δικαστήριο τάχθηκε με το μέρος της MPAA κατηγορώντας το TorrentSpy ότι κατέστρεψε στοιχεία που θα έκαναν δυνατή μια δίκαιη δίκη.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι διαχειριστές του Torrent Spy είχαν σκοπίμως αλλάξει ή διαγράψει ηλεκτρονικούς φακέλους που περιείχαν ονόματα αρχείων καθώς και μηνύματα χρηστών που εξηγούσαν πως μπορεί να βρει κάποιος ταινίες ή άλλο προστατευμένο υλικό. Επίσης είχαν κρύψει IP διευθύνσεις χρηστών, όπως επίσης είχαν κρύψει διευθύνσεις και ονόματα των συντονιστών του φόρουμ. Στην εταιρεία είχε προηγουμένως επιβληθεί πρόστιμο ύψους 30.000 δολαρίων για παρακώλυση της ανακριτικής διαδικασίας και είχαν προειδοποιηθεί να μην συνεχίσουν αυτήν την τακτική.

Σχόλια