Μεγαλύτερη προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο ζητούν Βρετανοί βουλευτές

0

Ανεπαρκές χαρακτηρίστηκε το υφιστάμενο επίπεδο προστασίας των ανηλίκων από την έκθεση σε πορνογραφικό υλικό μέσω του διαδικτύου, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας Επιτροπής του Βρετανικού κοινοβουλίου. Τα μέλη της διακομματικής Επιτροπής συνέστησαν στην κυβέρνηση να λάβει περισσότερα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία των ανηλίκων.

Αξιολογώντας τα ευρήματα, οι βουλευτές διατύπωσαν ορισμένες προτάσεις που θα μπορούσε να υιοθετήσει η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων πρότειναν ενισχυμένη συνεργασία με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο, αφενός για την παροχή κατευθυντήριων οδηγιών στους γονείς ως προς τις ρυθμίσεις ασφαλείας που πρέπει να έχουν στους υπολογιστές τους, όταν τους χρησιμοποιούν παιδιά, αφετέρου για την εφαρμογή αυστηρότερων προγραμμάτων φιλτραρίσματος των πορνογραφικών ιστοσελίδων.

«Από την έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι πολλά παιδιά εκτίθενται εύκολα σε ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο ή ιστοσελίδες που προάγουν τη βία, την ανορεξία ή την αυτοβλάβη. Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό. Οι γονείς έχουν κατ’ αρχήν την ευθύνη για το πόσο ασφαλή είναι τα παιδιά τους κατά τη χρήση του διαδικτύου, στην πράξη όμως οι γονείς δυσκολεύονται να εγκαταστήσουν προγράμματα φιλτραρίσματος σε όλες τις διαφορετικές συσκευές που  υπάρχουν στο σπίτι. Εξάλλου, πολλές οικογένειες δεν είναι αρκετά ενημερωμένες όσον αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο οφείλουν να δράσουν πιο ενεργά, είτε ενημερώνοντας τους γονείς, είτε διευκολύνοντας το φιλτράρισμα πορνογραφικών ιστοσελίδων», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής Claire Perry.

Μέχρι στιγμής οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο, δηλαδή οι TalkTalk, Virgin, Sky και BT, έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση να προσφέρουν στο εξής σε όλους τους νέους συνδρομητές την επιλογή εγκατάστασης φίλτρων για πορνογραφικό υλικό. Το λογισμικό αυτό προσφέρεται δωρεάν, ενώ μία εκ των εταιρειών, η TalkTalk, παρέχει τη δυνατότητα στους συνδρομητές να ενεργοποιούν το φίλτρο για όλες τις συσκευές που συνδέονται ενσύρματα ή ασύρματα στο τοπικό δίκτυο.

Σχετικό έγγραφο

 

Σχόλια