Μεγαλύτερος αποστολέας spam mail παγκοσμίως η Ινδία

0

Οι αρχές έκαναν έφοδο και κατάσχεσαν δεκατέσσερα λάπτοπ, 7 USB sticks, 23 κινητά τηλέφωνα, ψεύτικα έγγραφα και χρήματα. Οι άνδρες ταυτοποιήθηκαν ως νιγηριανής καταγωγής και θα κρατηθούν προσωρινά μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Οι συλλήψεις έγιναν λίγες μέρες αφότου η εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας Kaspersky ανακοίνωσε ότι η Ινδία είναι πλέον η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό αποστολών spam mail στον κόσμο. Επιπλέον, λόγω της ελλιπούς εφαρμογής της  σχετικής νομοθεσίας, οι spammers σπάνια καταδικάζονται.

«Η Ινδία διαθέτει το νόμο Information Technology Act που εισήχθη το 2000. Αλλά κανείς δεν έχει καταδικαστεί με βάση αυτό το νόμο, ο οποίος εξάλλου δεν καλύπτει την περίπτωση των spam mails. Αν ήμουν spammer, θα προτιμούσα να στέλνω τα spam mail από την Ινδία προς διάφορες χώρες, διότι στην Ινδία δεν πρόκειται να με πιάσουν ποτέ», εξήγησε ο ειδικός σε θέματα τεχνολογικής ασφάλειας Vijay Mukhi.

Στην έκθεση που δημοσίευσε η Kaspersky, τόνιζε ότι 14.8 τοις εκατό όλων των spam mails του τελευταίου τριμήνου στάλθηκαν από την Ινδία. Η δραστηριότητα των spammers αυξήθηκε λόγω των ελλιπών ελέγχων ασφαλείας, ενώ παρόμοια όξυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Ο αναλυτής της Kaspersky, David Emm, εκτίμησε ότι η συνεχής επέκταση χρήσης του διαδικτύου μεταξύ των Ινδών δυσκολεύει τρομερά το έργο των αρχών, αλλά χαιρέτισε τις πρόσφατες συλλήψεις. «Είναι μια καλή ένδειξη ότι δίνουν στο ζήτημα τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή. Το ηλεκτρονικό έγκλημα επεκτείνεται σε κάθε γωνιά του κόσμου. Στην Ευρώπη υπάρχει σχετική νομοθεσία εδώ και αρκετά χρόνια, σε χώρες όμως όπως η Βραζιλία και η Ινδία δεν είναι βέβαιο ότι ισχύει ειδική νομοθεσία για το έγκλημα στο διαδίκτυο. Αυτό δημιουργεί κενά», σχολίασε ο Emm.

 

Σχόλια