Μείωση της πειρατείας λογισμικού το 2004, αλλά αύξηση των ζημιών

0

Σύμφωνα με έρευνα της Business Software Alliance, η εγκατάσταση πειρατικού λογισμικού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σημείωσε μείωση κατά 1% την περασμένη χρονιά σε σχέση με το 2003, αλλά η ζημία για τις επιχειρήσεις από το φαινόμενο της πειρατείας αυξήθηκε από τα 29 στα 33 δις δολάρια. Ένας από τους λόγους που σημειώθηκε αυτή η αύξηση είναι το γεγονός ότι το αμερικανικό δολάριο έχασε μέρος της αξίας του.

Το μικρότερο ποσοστό εγκατάστασης πειρατικού λογισμικού κατέχουν οι ΗΠΑ με 21%. Ωστόσο, η Αμερική είναι η πρώτη στην απώλεια εσόδων που αγγίζει τα 6 δις δολάρια, καθώς η αγορά της χώρας είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Βάσει της έρευνας, οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό εγκατάστασης πειρατικοών προγραμμάτων είναι το Βιετνάμ με 92%, η Ουκρανία με 91% και η Κίνα και η Ζιμπάμπουε με 90%.

Κοινή πεποίθηση πάντως αποτελεί το ότι μόνο με τη θέσπιση μιας αποτελεσματικής νομοθεσίας για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της πειρατείας λογισμικού και για το λόγο αυτό καθίσταται αναγκαία η συνεργασία στον τομέα αυτό μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Σχόλια