Μείωση των περιορισμών στην έρευνα με εμβυικά βλαστικά κύτταρα

0

Σε χαλάρωση της αυστηρής νομοθεσίας που διέπει από το 2002 την έρευνα στα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα προχώρησαν οι βουλευτές της Γερμανίας, αν και οι αλλαγές που ψηφίστηκαν θεωρούνται ανεπαρκείς από πολλούς επιστήμονες.

Το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Κάτω Βουλή επιτρέπει στους ερευνητές να εισάγουν βλαστικά κύτταρα που δημιουργήθηκαν πριν από την 1η Μαΐου 2007, αντί να περιορίζονται σε κύτταρα που υπήρχαν πριν από το 2002, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η έρευνα σε εμβρυικά κύτταρα είναι αμφιλεγόμενη στη Γερμανία εν μέρει λόγω της σκιάς που άφησαν τα πειράματα ευγονικής των Ναζί. Έπειτα από μια συναισθηματικά φορτισμένη συζήτηση στη Μπούντεσταγκ, 346 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 228 κατά των νέων μέτρων.

Η απομόνωση εμβρυικών βλαστοκυττάρων απαγορεύεται στο γερμανικό έδαφος με νόμο περί βιοηθικής που ισχύει από το 1991. Για να εμποδίσει ξένα εργαστήρια να διοχετεύσουν κυτταρικές σειρές στη Γερμανία, η κυβέρνηση απαγόρευσε στους ερευνητές να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε κυτταρική σειρά είχε δημιουργηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2002.

Οι επιστήμονες διαμαρτύρονταν αυτό το διάστημα ότι δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις ερευνητικές εξελίξεις, ούτε να συμμετέχουν σε διεθνή προγράμματα με χώρες όπως η Βρετανία και η Σουηδία, όπου δεν ισχύουν τέτοιοι περιορισμοί.
Το Γερμανικό Ίδρυμα Έρευνας (DFG) είχε μάλιστα προειδοποιήσει ότι οι νεαροί επιστήμονες της χώρας θα αναγκάζονταν να μεταναστεύσουν για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Σχόλια