Μέσο για υποκλοπές οι παλιοί σκληροί δίσκοι των υπολογιστών

0

Βρετανικό περιοδικό προειδοποιεί ότα τα αρχεία που έχουν διαγραφεί από τον σκληρό δίσκο μπορούν να ανακτηθούν από χάκερ και κυβερνοεγκληματίες όταν ο υπολογιστής πεταχτεί ή πουληθεί και ως εκ τούτου το περιοδικό προτρέπειτους χρήστες να καταστρέφουν τους παλιούς σκληρούς δίσκους με σφυρί.

Το περιοδικό Which? Computing εξέτασε οκτώ υπολογιστές που αγόρασε στο διαδικτυακό οίκο δημοπρασιών eBay και κατάφερε να ανακτήσει 22.000 «διαγραμμένα» αρχεία.

Τα αρχεία που απορρίπτονται στον κάδο ανακύκλωσης του υπολογιστή στην πραγματικότητα δεν διαγράφονται -απλώς γίνονται απρόσιτα στο λειτουργικό σύστημα.

Δωρεάν λογισμικό που διατίθεται στο Διαδίκτυο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την ανάκτησή τους.

Σύμφωνα με το BBC, εγκληματίες του κυβερνοχώρου αγοράζουν παλιά μηχανήματα ή τα ανασύρουν από τα σκουπίδια με την ελπίδα να ανακαλύψουν ξεχασμένους κωδικούς πρόσβασης και άλλα ευαίσθητα δεδομένα.

Ακόμα και αν ο δίσκος καταστραφεί, οι εγκληματίες μπορούν θεωρητικά να ανακτήσουν μέρος των δεδομένων από τους σπασμένους μαγνητικούς δίσκους. Η ανάκτηση των δεδομένων σε αυτή την περίπτωση απαιτεί προηγμένες τεχνικές και κοστίζει ακριβά.

Σχόλια