Μετά την “αραβική άνοιξη” ο έλεγχος?

0

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στην Ιρλανδία ο πρόεδρος της Google, Έρικ Σμιντ, δήλωσε ότι οι προσπάθειες των καθεστώτων που προσπαθούν να περιορίσουν την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών στο ίντερνετ, θα κλιμακωθούν μετά το ρόλο του διαδικτύου στην οργάνωση των εξεγέρσεων που έγινε γνωστή ως η “Αραβική Άνοιξη”.

Οι εξεγέρσεις σε ένα μεγάλο αριθμό αραβικών κρατών έδειξαν τη δύναμη της “κοινωνικής δικτύωσης” μέσω του ίντερνετ, όταν σημαντικός αριθμός χρηστών, κυρίως νέων ανθρώπων, πέτυχαν μέσω των υπολογιστών τους να μιλήσουν ελεύθερα, να ανταλλάξουν απόψεις και να συμφωνήσουν σε μια κοινή δράση.
Μέσα από το ίντερνετ οργανώθηκαν και πέτυχαν να σπάσουν τα στεγανά των ελεγχόμενων από το καθεστώς μέσων ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικά ο Σμίντ ανέφερε  το παράδειγμα του στελέχους της Google στην Αίγυπτο, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές γιατί πήρε μέρος στις διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ και είχε εμπλακεί στη χρηματοδότηση  σελίδας κατά των βασανιστηρίων στο facebook. Επίσης, ο Σμιντ τόνισε και την περίπτωση της Κίνας, όπου η Google συγκρούεται με το κινεζικό καθεστώς καθώς αυτό προσπαθεί, όπως ανέφερε, να περιορίσει την ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του. 

Σχόλια