Μέτρα κατά των φαρμάκων “μαϊμού” για τον καρκίνο στο διαδίκτυο

0

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών (FTC) ανακοίνωσε τη λήψη ποινικών μέτρων κατά 11 εταιρειών που προωθούν φάρμακα και θεραπείες κατά του καρκίνου μέσω του διαδικτύου.

Τα μέτρα εντάσσονται στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρυσι η αμερικανική υπηρεσία με στόχο τον εντοπισμό όλων των ιστοσελίδων που προωθούν διάφορες θεραπείες κατά του καρκίνου χωρίς να συνοδεύονται από ουσιαστικές ιατρικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους.

“Διαπιστώσαμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα εμφανίζονται ως κάτι πρωτοποριακό αλλά όχι για καλό”, λέει η επικεφαλής του τμήματος για την προστασία των καταναλωτών της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, Λίντια Παρνς.

Η υπηρεσία έλαβε ποινικά μέτρα κατά 11 εταιρειών, εκ των οποίων οι έξι κατέληξαν σε συμβιβασμό με τον FTC ενώ οι υπόλοιπες πέντε θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ωστόσο, ορισμένοι σχολιαστές χαρακτηρίζουν τα μέτρα της επιτροπής “σταγόνα στον ωκεανό” σε σχέση με τον αριθμό των φαρμάκων κατά του καρκίνου που διατίθενται μέσω του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι οι λέξεις “καρκίνος”, “φάρμακο” και “θαύμα” στη μηχανή αναζήτησης του Google καταλήγουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ιστοσελίδες, εκ των οποίων ελάχιστες είναι νόμιμες.

Η έρευνα της FTC αρχικώς εντόπισε 112 ιστοσελίδες με “μαϊμού” φάρμακα και θεραπείες κατά του καρκίνου.

Σχόλια