Μεξικό: υπερψήφιση νόμου για την Ελευθερία της Πληροφόρησης

0

Το Κογκρέσο του Μεξικού ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη το νομοσχέδιο,περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης, με το οποίο παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, σε πληροφορίες προερχόμενες από δημόσια χρηματοδοτούμενους φορείς. Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε με  αυξημένη πλειοψηφία 264 ψήφων έναντι 68, θα διαβιβαστεί τώρα στον Πρόεδρο της χώρας για επικύρωση.

Με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο διευρύνεται η δυνατότητα των Μεξικανών πολιτών να ζητούν πληροφορίες, όχι μόνο από δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και από ενώσεις, πολιτικά κόμματα, καθώς και από επιτροπές και συμβούλια, τα οποία λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση. Επίσης, τίθενται φραγμοί όσον αφορά τον περιορισμό της πρόσβασης στις πληροφορίες, εκ μέρους των δημοσίων υπηρεσιών, μέσω του χαρακτηρισμού τους ως απορρήτων. Εκτός από το Μεξικό, ενενήντα (90) ακόμα χώρες παγκοσμίως έχουν θεσπίσει αντίστοιχους νόμους περί ελευθερίας της πληροφόρησης.

Ο Πρόεδρος του Μεξικού, Enrique Peña Nieto, με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, δήλωσε ότι  το μέτρο «θα ενισχύσει την υποχρέωση λογοδοσίας της μεξικανικής κυβέρνησης, καταπολεμώντας παράλληλα τη διαφθορά».