Μπλόκο στις ιστοσελίδες τρομοκρατίας και κακοποίησης ανηλίκων με το νέο γαλλικό νόμο

0

Η Γαλλία εισήγαγε ένα νέο νομικό πλαίσιο, στο πλαίσιο του οποίου επιτρέπεται στους αρμόδιους κρατικούς φορείς να ζητούν το “μπλοκάρισμα” των δικτυακών τόπων που υποστηρίζουν τρομοκρατικές ενέργειες ή περιέχουν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

 

Η σχετική νομοθεσία εισήχθη με την αναθεώρηση της Πράξης Loppsi του 2011, σε συνδυασμό με ένα νομοσχέδιο κατά της τρομοκρατίας το οποίο ψηφίστηκε από τη γαλλική γερουσία τον Οκτώβριο, αλλά πλέον μπορεί να αξιοποιηθεί από τη Γενική Διεύθυνση της Μονάδας κατά του εγκλήματος στον Κυβερνοχώρο, υποχρεώνοντας τους γαλλικούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να μπλοκάρουν τις επίμαχες ιστοσελίδες εντός 24 ωρών, χωρίς  δικαστική εντολή.

Οι ιστοσελίδες που θα αποκλείονται, θα ανακατευθύνουν τους επισκέπτες σε μια σελίδα στην οποία το υπουργείο Εσωτερικών θα περιγράφει τους λόγους λήψης του σχετικού μέτρου. Οι σχετικοί έλεγχοι θα επαναλαμβάνονται ανά τρίμηνο, ώστε να διασφαλιστεί η απαγόρευση προβολής του συγκεκριμένου περιεχομένου.  

Οι δαπάνες οι οποίες προκαλούνται στους παρόχους είναι δυνατόν να ανακτηθούν από την κεντρική διοίκηση, ενώ οι ιστοσελίδες οι οποίες θα υποστούν το συγκεκριμένο μέτρο έχουν τη δυνατότητα υποβολής προσφυγής κατά της απόφασης.  

Σχόλια