Να προστατεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των χρηστών του Ίντερνετ δεσμεύτηκε η Βίβιαν Ρέντινγκ

0

Τη δέσμευσή της για την ενεργή υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών του Διαδικτύου εξέφρασε η νέα Επίτροπος Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βίβιαν Ρέντινγκ κατά τη χθεσινή ακρόασή της από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Σταύρου Λαμπρινίδη.
Ο κ. Λαμπρινίδης αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις γνωστού παρόχου διαδικτυακών υπηρεσιών ότι «αν δεν έχεις τίποτα να κρύψεις, δεν έχεις και τίποτα να φοβηθείς σχετικά με τη χρήση των προσωπικών σου δεδομένων από ιδιωτικές εταιρίες», αντιτείνοντας πως «αντιθέτως, όποιος δεν έχει τίποτα να κρύψει, δεν έχει ζωή». Και πρόσθεσε: «Όλοι έχουμε κάτι απολύτως νόμιμο να “κρύψουμε”, είτε πρόκειται για το πλήρες πλέγμα των προσωπικών μας επαφών είτε για τις πολιτικές μας επιλογές, τις επιλογές του τρόπου ζωής μας, ζητήματα υγείας μας κ.λπ. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε πλέον το Ίντερνετ για να εξασκήσουμε αυτές μας τις επιλογές δεν σημαίνει ότι δίνουμε και τη συγκατάθεσή μας στη συλλογή και χρησιμοποίηση των προσωπικών μας δεδομένων ούτε στη διαρκή μας παρακολούθηση από κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες».
Με το σκεπτικό αυτό, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρώτησε την κ. Ρέντινγκ αν θα εξετάσει μέτρα που θα περιορίζουν την απαίτηση κυβερνήσεων ή εταιριών πρόσβασης στο Διαδίκτυο να δίνουν οι πολίτες τη συγκατάθεσή τους, προκειμένου να παραιτούνται από ένα μέρος των δικαιωμάτων του πυρήνα της ιδιωτικής τους σφαίρας με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες. Η νέα Επίτροπος Δικαιοσύνης, και μέχρι πρότινος Επίτροπος Τηλεπικοινωνιών, διαβεβαίωσε ότι ισχύει η αρχή της «πρότερης ενημερωμένης συγκατάβασης» («prior informed consent») και συμπλήρωσε: «Μπορείτε να βασίζεστε σε μένα για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων».

Σχόλια