Να ρίξουν τους τόνους στην υπόθεση Google επιχειρούν οι κινεζικές αρχές

0

Διαβεβαιώνοντας ότι οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας αναφορικά με την πιθανή αποχώρηση της Google από την κινεζική αγορά δεν θα διαταράξουν τις σινο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις, το υπουργείο Εμπορίου της ασιατικής χώρας επιχείρησε να ρίξει τους τόνους στην υπόθεση της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης.
Το υπουργείο, διά του εκπροσώπου του, Γιάο Ζιάν, δήλωσε μάλιστα ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη διευθέτηση του θέματος με τις ΗΠΑ», ενώ κάλεσε τις ξένες εταιρίες να εξακολούθησαν να δείχνουν εμπιστοσύνη στην κινεζική αγορά.
Όλα ξεκίνησαν όταν η Google ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της, Gmail δέχθηκε μπαράζ επιθέσεων από χάκερ με έδρα την Κίνα, οι οποίοι επιχείρησαν να υφαρπάξουν προσωπικά δεδομένα γνωστών υπερασπιστών των ατομικών ελευθεριών, και εξέφρασε την πρόθεσή της να πάψει να φιλτράρει τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησής της ή ακόμα και να αποχωρήσει από την Κίνα.
Με ενδιαφέρον αναμένονται πλέον οι επόμενες κινήσεις του διαδικτυακού γίγαντα, καθώς εκκρεμεί η επαφή που έχει ζητήσει με τις κινεζικές αρχές, προκειμένου να αναζητηθεί φόρμουλα, ώστε να προσφέρει στο εξής μη λογοκριμένες υπηρεσίες αναζήτησης στους 360 εκατομμύρια Κινέζους χρήστες. Για την ώρα, η εταιρία επέλεξε να… στείλει σινεμά τους υπαλλήλους της, αγοράζοντας 200 εισιτήρια για την ταινία «Avatar» και χορηγώντας τους άδεια την περασμένη Πέμπτη, για να την παρακολουθήσουν.
Πάντως, η αντίπαλος της Google, Microsoft ανακοίνωσε ότι δεν έχει κανένα σχέδιο αποχώρησης από την κινεζική αγορά. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο, δεδομένου πως, σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης της Google, θα είναι η μεγάλη κερδισμένη, καθώς θα μπορέσει να αυξήσει σημαντικά το, περιορισμένο σήμερα, μερίδιό της. Κυρίαρχη στον τομέα των μηχανών αναζήτησης στην Κίνα είναι η εγχώρια Baidu.

Σχόλια