Να ξανανοίξει η έρευνα για το Google StreetView ζητούν οι ευρωπαϊκές Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

0

Το ενδεχόμενο να ξανανοίξουν την έρευνα για το StreetView της Google εξετάζουν οι ευρωπαϊκές Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μετά την πρόσφατη αποκάλυψη ότι κάποια στελέχη της εταιρείας γνώριζαν ότι η εφαρμογή αποθήκευε δεδομένα χρηστών μέσω ασύρματων δικτύων (wi-fi).
Σύμφωνα με τον Jacob Kohnstamm, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Ολλανδικής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, οι ευρωπαϊκές αρχές αισθάνονται ότι η Google τους παραπλάνησε σχετικά με το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Επεσήμανε δε, ότι εκπρόσωποι της Google είχαν διαβεβαιώσει τις Αρχές –συχνά μέσω προσωπικών επαφών- ότι η συλλογή δεδομένων τρίτων έγινε απρογραμμάτιστα και ήταν έργο ενός προγραμματιστή, ο οποίος δούλευε κρυφά και μόνος του. «Νομίζω ότι οι Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από διάφορες χώρες του κόσμου πρέπει να συνεργαστούν για να αποδώσουν ευθύνη στην εταιρεία», σχολίασε ο Kohnstamm.

Παρόμοια στάση τηρεί και ο Johannes Caspar, Πρόεδρος της γερμανικής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία πρώτη το 2010 αποκάλυψε την παράνομη αποθήκευση δεδομένων μέσω του StreetView. «Μας είπαν ότι ήταν τεχνικό σφάλμα. Όμως τώρα μαθαίνουμε ότι δεν ήταν σφάλμα, αλλά συγκεκριμένα πρόσωπα μέσα στην εταιρεία είχαν γνώση του τί συνέβαινε. Η αποκάλυψη αυτή ρίχνει νέο φως στην υπόθεση», ανέφερε ο Caspar.

Οι τοποθετήσεις των Ευρωπαίων Προέδρων των Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έγιναν με αφορμή την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ. Στην έκθεση αυτή οι αμερικανικές αρχές συμφωνούν ότι δεν προκύπτει ευθύνη της Google ως εταιρείας, αποκαλύπτουν όμως ότι μερικοί προγραμματιστές που εργάζονταν στην συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς και στελέχη που τους επέβλεπαν, είχαν γνώση του τί πραγματικά γινόταν.