Ναι, στη χρήση του Twitter στη Βουλή των Κοινοτήτων

0

Με συντριπτική διαφορά ψήφων -203 έναντι 62-, οι βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση των Συντηρητικών για απαγόρευση της χρήσης μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας εντός της αίθουσας των συνεδριάσεων.Το ζήτημα είχε έρθει στην επιφάνεια κατόπιν παραπόνων ορισμένων Συντηρητικών βουλευτών, ότι η ανταλλαγή tweets συμβάλλει στη διάσπαση της προσοχής και στη μη ουσιαστική συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις.

Σε αυτούς απάντησε αφενός το κοινοβουλευτικό σώμα εμπράκτως, αφετέρου δε με επιχειρήματα η Εργατική βουλευτής Luciana Berger.«Μόνον δύο χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη απαγορεύουν τη χρήση Twitter στους βουλευτές στη διάρκεια της διαδικασίας, και η Βρετανία δεν πρόκειται να προστεθεί σε αυτές. Ίσως όντως να αποσπάται η προσοχή κάποιων από τη χρήση της υπηρεσίας, αλλά το ίδιο γίνεται και όταν κάποιοι λαγοκοιμούνται μέσα στην αίθουσα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύντομη δήλωση σε 138 χαρακτήρες για να μοιάζει με τις αναρτήσεις του Twitter έκανε και άλλη μία βουλευτής, η Claire Perry: «Το tweeting βοηθάει στην αλληλοενημέρωση, την επαφή και το συντονισμό των βουλευτών μεταξύ τους, κι η απαγόρευση θα είναι βήμα πίσω».Στην ίδια συνεδρίαση, οι βουλευτές υπερψήφισαν να επιτρέπεται και η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών εντός της αίθουσας, με τον όρο να μην γίνεται εξ αυτού του λόγου θόρυβος και η χρήση να είναι λελογισμένη.

Όπως και στην παραπάνω, έτσι και σε αυτή την πρόταση υπήρξαν αντιδράσεις, από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες αυτή τη φορά, που χαριτολογώντας σχολίασαν ότι οι βουλευτές που συνδέονται στο διαδίκτυο, αυτομάτως «αποσυνδέονται» από τις πολιτικές συζητήσεις με τους συναδέλφους τους. Ο Simon Hughes, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος τόνισε: «Νομίζω ότι είναι ήδη αρκετά άσχημη η εικόνα ενός βουλευτή που κοιτάζει αμήχανα τα χαρτιά του αντί να παρακολουθεί τη συζήτηση, πόσο μάλλον όταν ο βουλευτής αυτός δεν κοιτάζει χαρτιά αλλά το τηλέφωνό του. Όποιος βρίσκεται εδώ μέσα είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί ανελλιπώς και να λαμβάνει μέρος στο διάλογο, οι προσωπικές μας ασχολίες μπορούν και οφείλουν να γίνονται εκτός της Βουλής, όχι παράλληλα με αυτήν».

Σύμφωνα με την τελική ρύθμιση που πέρασε, η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών χειρός –όπως κινητά τηλέφωνα ή tablet PCs- θα επιτρέπεται με την προϋπόθεση τη μη διατάραξης της διαδικασίας, οι βουλευτές θα μπορούν πλέον να διαβάζουν τις ομιλίες τους από ηλεκτρονικές συσκευές αντί χαρτιών, ενώ η χρήση laptop θα επιτρέπεται αυστηρώς μόνον όταν οι βουλευτές συνεδριάζουν στο πλαίσιο κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Σχόλια