Νέα αναβολή έναρξης εφαρμογής του αντι-πειρατικού νόμου “Digital Economy Act”

0

Ο νόμος έχει ψηφιστεί από το 2010, αλλά η έναρξη ισχύος του έχει αναβληθεί ορισμένες φορές λόγω αμφισβητήσεων για τη νομιμότητα συγκεκριμένων διατάξεών του.

Ένα από τα μέτρα τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2014 και έπειτα είναι και η αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στους χρήστες του διαδικτύου που “κατεβάζουν” πειρατικό υλικό. Το σκεπτικό πίσω από τη συγκεκριμένη ρύθμιση ήταν να ειδοποιούνται οι χρήστες και, εφόσον επιμένουν να μην συμμορφώνονται, να δίνεται εντολή διακοπής της σύνδεσής τους στο διαδίκτυο. Η Ένωση Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών Σύνδεσης στο Ίντερνετ (ISPA – Internet Service Providers’ Association) έχει αντιτεθεί στο μέτρο διακοπής της πρόσβασης των χρηστών στο διαδίκτυο, καθώς και σε άλλες διατάξεις του νόμου, με τις οποίες οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο θα αναλάβουν ρόλο «καταδότη» της ψηφιακής συμπεριφοράς των πολιτών.

«Το γεγονός ότι ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη είναι πολύ θετικό. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για “κακοφτιαγμένη” νομοθεσία. Υπάρχουν εναλλακτικά μέτρα πέρα από το νόμο “Digital Economy Act” που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της πειρατείας. Η ISPA πιστεύει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να γίνει αυτό είναι με την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα, ώστε το νόμιμο, πρωτότυπο υλικό να διανέμεται στο διαδίκτυο έτσι, όπως το θέλουν οι καταναλωτές», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ISPA.
 

Σχόλια