Νέα διαδικτυακή πύλη για τη δημοσίευση επιστημονικών μελετών

0

Ολοένα περισσότεροι επιστήμονες δημοσιεύουν το ερευνητικό τους έργο στο διαδίκτυο και η νέα διαδικτυακή πύλη ScienceOpen, κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη και ταχύτερη.

Η διευθύντρια διαχείρισης της επιστημονικής διαδικτυακής πύλης ScienceOpen, Στέφανι Ντόσον είναι απόφοιτος του αμερικανικού Πανεπιστημίου Γέιλ και δηλώνει πως τέτοιου είδους διαδικτυακές πύλες δίνουν τη δυνατότητα συνεχών ανταλλαγών, τόσο μεταξύ επιστημόνων όσο και μεταξύ των διαφορετικών επιστημονικών κλάδων.

Η βιολόγος, με εργασιακή εμπειρία σε διακεκριμένο οίκο επιστημονικών εκδόσεων, κάνει λόγο για εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης ενός επιστημονικού έργου, με αποτέλεσμα μια τεράστια σπατάλη χρόνου τόσο για τους επιστήμονες όσο και για την ίδια την επιστήμη.

Αντιθέτως, όπως αναφέρει η ίδια, η δημοσίευση στο ίντερνετ έχει το προνόμιο της ταχύτητας.

Σε σχέση με την ποιότητα των επιστημονικών δημοσιεύσεων διευκρινίζει:

«Φυσικά οι συντάκτες μας ελέγχουν κάθε φορά αν πρόκειται για επιστημονικό περιεχόμενο. Στη συνέχεια προσκαλούμε μέσω διαδικτύου την επιστημονική κοινότητα να καταθέσει την άποψή της», ενώ προσθέτει πως αυτή η διαδικασία είναι πιο διαφανής συγκριτικά με την καθιερωμένη μέχρι σήμερα μέθοδο, «κατά την οποία ένας ή δύο ειδικοί σε επιστημονικούς εκδοτικούς οίκους βάζουν τη σφραγίδα τους σε μία δημοσίευση».

Μία δημοσίευση στη νέα διαδικτυακή επιστημονική πύλη ScienceOpen κοστίζει 600 ευρώ, τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνεται η επιμέλεια και οι γλωσσικές διορθώσεις του κειμένου, ενώ η  χρήση της είναι δωρεάν για τους επισκέπτες της.