Νέα εφαρμογή GPS της Microsoft χαράσσει διαδρομές εκτός περιοχών “γκέτο”

0

Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας απονεμήθηκε στη Microsoft από την αμερικανική Επιτροπή Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για την εφαρμογή “Pedestrian Route Production”, η οποία θα ενσωματωθεί προσεχώς στο σύστημα GPS κινητών τηλεφώνων της Google. Η συγκεκριμένη εφαρμογή πέρα από τεχνολογικό έχει και νομικο-πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς προειδοποιεί τους χρήστες συσκευών GPS για τις επικίνδυνες –βάσει δεικτών εγκληματικότητας – γειτονιές. Όταν ο χρήστης θα συμβουλεύεται, λοιπόν, το GPS θα επωφελείται από την επιλογή “avoid ghetto”, η οποία θα ορίζει διαδρομές που περνούν από ασφαλείς γειτονιές αντί για «γκέτο», έστω και αν δεν είναι εξίσου σύντομες.
Οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί ως προς τη συγκεκριμένη εφαρμογή είναι πολλές. Επιφυλάξεις εκφράζονται για το ποια ακριβώς θα είναι τα στατιστικά στοιχεία που θα χρησιμοποιεί η εν λόγω εφαρμογή, προκειμένου να υπολογίζει την επικινδυνότητα κάθε περιοχής. Ειδικοί θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο συλλήβδην ποινικοποίησης των γειτονιών με χαμηλούς δείκτες εισοδήματος των κατοίκων. Ερώτημα τίθεται αν θα αποφεύγονται περιοχές με υψηλά ποσοστά ανθρωποκτονιών και επιθέσεων, ή περιοχές με υψηλά ποσοστά ληστειών και διαρρήξεων, οι οποίες συμβαίνουν συχνότερα σε εύπορα προάστια. Όπως επισημαίνουν, άλλωστε, επικριτές της εφαρμογής, οι δείκτες εγκληματικότητας αλλάζουν και η ασφάλεια στις αστικές περιοχές αυξομειώνεται μέσα στο χρόνο.
Παρά τις ενστάσεις, η Microsoft και ειδικοί αναλυτές υπερασπίζονται την εφαρμογή ως πρωτοποριακή και αντικειμενική. «Κανείς δεν θέλει να τον πυροβολήσουν ή να του κλέψουν το αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει πρόθεση να περιθωριοποιηθούν οι φτωχοί. Σκοπός είναι η ασφάλεια των οδηγών και μόνο. Αυτή είναι η πεμπτουσία της εφαρμογής, γι΄αυτό άλλωστε και οι χρήστες την θέλουν», σχολίασε ο γνωστός αναλυτής τεχνολογικών τάσεων Rob Edelman.
 

Σχόλια