Νέα εφαρμογή καταγράφει την ρητή σεξουαλική συναίνεση

0

 

Στις αρχές του μήνα πρώην τραπεζίτης της Wall Street και νυν Λέκτορας φιλοσοφίας παρουσίασε την εφαρμογή We-Consent (Εμείς Συναινούμε) η οποία έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους νέους να καταγράψουν την ρητή άδεια συναίνεσης, πριν από την σεξουαλική επαφή. Η εφαρμογή ακολουθεί την βασική ιδέα προηγούμενης εφαρμογής που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους με την ονομασία Good2Go, η οποία όμως μέσα σε λίγες εβδομάδες απομακρύνθηκε από το κατάστημα εφαρμογών της Apple, με την αιτιολογία του «ανάρμοστου» περιεχομένου.

Με το We-Consent, οι δύο συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να καταγράψουν ολιγόλεπτο βίντεο, ονομάζοντας τον εαυτό τους, την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο που έχει δοθεί η σεξουαλική συναίνεση το οποίο και αποθηκεύεται για επτά χρόνια, σε περίπτωση που ένας από του δύο βρεθεί κατηγορούμενος για μη συναινετική συμπεριφορά. Τα ζητήματα που εγείρονται από την λειτουργία της εφαρμογής είναι προφανή:
– Πόσο εύκολο είναι να “παγώσεις” τη χρονική στιγμή, να ανατρέξεις στο κινητό σου και να καταγράψεις σε βίντεο την συναίνεση ?
– Μετά την αποτυπωμένη συναίνεση δεν μπορεί κάποιος να υπαναχωρήσει της αμοιβαίας συμφωνίας, σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο ?
– Γιατί η βασική λειτουργία της ανθρώπινης συνείδησης, όσον αφορά την κατανόηση του πλαισίου της άρνησης και της κατάφασης, θα πρέπει να ανατίθεται σε μια εφαρμογή ?

Όμως, παρά τις προφανείς ενστάσεις και οι δύο εφαρμογές έτυχαν ευρείας αποδοχής σε πανεπιστημιουπόλεις διεθνώς. Οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης των νέων για την σημασία της ρητής συναίνεσης πέρα από θολές γραμμές συνεχίζονται παγκοσμίως, ενώ στην Αμερική η δήλωση ενεργητικής συναίνεσης αποτελεί νόμο στο ένα τέταρτο των Πολιτειών και σύντομα θα υιοθετηθεί και από τις υπόλοιπες, βάσει του σχετικού προγραμματισμού.

Με πληροφορίες απο: Guardian
 

Σχόλια