Νέα έρευνα της γερμανικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων σε βάρος του Facebook

0

Την απόφαση να ξανανοίξει ο φάκελος της έρευνας σε βάρος του Facebook, έλαβε η γερμανική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται λογισμικό που χρησιμοποιεί το κοινωνικό δίκτυο για να ταυτοποιεί τα πρόσωπα των χρηστών και να εμφανίζει προτάσεις “tagging” σε αναρτώμενες φωτογραφίες. Η γερμανική Αρχή εξετάζει κατά πόσον η συλλογή δεδομένων με τον συγκεκριμένο τρόπο γίνεται με την συναίνεση των χρηστών.

Ειδικότερα, το λογισμικό που χρησιμοποιείται από το Facebook επιτρέπει  την αναγνώριση του εικονιζόμενου προσώπου βάσει των προηγούμενων φωτογραφιών που έχουν αναρτηθεί για αυτόν. Το χαρακτηριστικό Photo Tag Suggest με βάση τα δεδομένα που έχει, προτείνει στον χρήστη την ταυτοποίηση του αναγνωριζόμενου προσώπου. Εφόσον ο χρήστης επιθυμεί να μην δέχεται τις αυτόματες προτάσεις για ταυτοποίηση των φίλων του, μπορεί να απενεργοποιήσει την συγκεκριμένη επιλογή (optout system).

Σύμφωνα με την γερμανική Αρχή, το χαρακτηριστικό Photo Tag Suggest δεν συμβιβάζεται με τους κανόνες προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς η συλλογή των δεδομένων γίνεται χωρίς την συναίνεση των χρηστών. Διαφορετική γνώμη έχει το Facebook, το οποίο ισχυρίζεται ότι το χαρακτηριστικό ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων. Παρόμοια έρευνα για το χαρακτηριστικό Photo Tag Suggest είχε διενεργηθεί το 2011 από τις αρχές προστασίας δεδομένων της Ιρλανδίας. Η εκεί έρευνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συλλογή δεδομένων είναι νόμιμη, ωστόσο προέτρεπε την εταιρεία να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο για την ενημέρωση και ενεργή εμπλοκή των χρηστών.

Σχόλια