Νέα καταγγελία στις ευρωπαϊκές αρχές εις βάρος της Google

0

Η Διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε επίσημη καταγγελία για το Android λειτουργικό σύστημα της Google, τη στιγμή που ολοκληρώνεται έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και για στρέβλωση του ανταγωνισμού από την αμερικανική εταιρεία.

Η καταγγελία υπεβλήθη από την ένωση εταιρειών “Fairsearch Europe”, στην οποία ανήκουν αρκετές ανταγωνίστριες εταιρείες, όπως η Microsoft, η Nokia, η Oracle κ.α.

«Η Google χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Android ως ένα απατηλό μέσο προκειμένου να ενισχύσει τη λειτουργία των δικών της εφαρμογών και των υπηρεσιών», δήλωσε ο Thomas Vinje, επικεφαλής δικηγόρος της Fairsearch Europe. Πρόσθεσε δε, ότι οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων που συμφωνούν να χρησιμοποιούν το Android, επιλέγουν και υπηρεσίες της Google, όπως το YouTube, τις οποίες τοποθετούν σε προνομικαή θέση στην επιφάνεια εργασίας του τηλεφώνου.

Ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Joaquín Almunia, σε συνέντευξή του, αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της νέας καταγγελίας και περιορίστηκε να αναφέρει ότι ομάδα εξειδικευμένων τεχνικών ελέγχουν τη λειτουργία του συστήματος Android.

Ο Al Verney, εκπρόσωπος της Google, επεσήμανε, από την πλευρά του, ότι τα στελέχη της εταιρείας συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς όμως να αναφερθεί ειδικότερα στην προσφάτως υποβληθείσα καταγγελία.

Σχόλια