Νέα ομοσπονδιακή έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό κατά της Intel

0

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε επίσημη έρευνα για τις τακτικές πώλησης που εφαρμόζει ο μεγάλος κατασκευαστής ημιαγωγών Intel.
Προηγήθηκε η επιβολή αντιμονοπωλιακό προστίμου στην Intel από τη Νότια Κορέα και αντίστοιχες κινήσεις των αρμόδιων αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ έχουν κατηγορήσει την Intel, που κατέχει σήμερα το 80% της αγοράς επεξεργαστών, ότι πληρώνει τους κατασκευαστές υπολογιστών να καθυστερούν ή να ακυρώνουν προϊόντα με τσιπ της ανταγωνίστριας εταιρείας AMD και ότι προσφέρει τις δικές της συσκευές κάτω του κόστους.
Η Νότιος Κορέα επέβαλε στην Intel πρόστιμο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή προσέφερε μεγάλες επιστροφές ποσών στη Samsung και άλλους κατασκευαστές για να μην χρησιμοποιούν προϊόντα της Advanced Micro Devices.
Η AMD, που έχει καταθέσει αγωγή κατά της Intel η οποία πρόκειται να εκδικαστεί το 2010, κατηγορεί τον ανταγωνιστή της ότι οι επιστροφές και τα οικονομικά κίνητρα που προσφέρει στους κατασκευαστές υπολογιστών έχουν στόχο τον αποκλεισμό της. Υποστηρίζει ότι οι εκπτώσεις της Intel στις μαζικές παραγγελίες είναι τόσο δραστικές ώστε η ίδια δεν μπορεί να πουλήσει σε ανταγωνιστικές τιμές χωρίς να ζημιώνεται.
Κατηγορεί επίσης την Intel ότι απειλεί με αντίποινα όσους κατασκευαστές χρησιμοποιήσουν τσιπ της AMD.
Η Intel από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο και επισημαίνει ότι οι τιμές των ημιαγωγών διαρκώς πέφτουν, μια ένδειξη ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί.

Σχόλια