Νέα υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης

0

Δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση ασκήθηκε εις βάρος ενός Αμερικανού από το Κολοράντο, ο οποίος ανέβασε στην ιστοσελίδα κοινωνική δικτύωσης, Graiglist αρνητικά σχόλια για πρώην ερωτική σύντροφό του.

Ο Αμερικανός Τζέι Πι Γουέιτσελ ενδέχεται να καταδικαστεί σε φυλάκιση 18 μηνών εάν κριθεί ένοχος από το δικαστήριο για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η δικογραφία βασίζεται σε πολιτειακό νόμο του Κολοράντο που ψηφίστηκε το 1963 και απαγορεύει τις δημόσιες δηλώσεις που έχουν στόχο να “αμαυρώσουν την μνήμη αποθανόντος ή να πλήξουν την ειλικρίνεια, την αξιοπρέπεια και τη φήμη ενός ατόμου που βρίσκεται ακόμα εν ζωή”.

Παρόμοιοι νόμοι, οι οποίοι χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα και ισχύουν σε τουλάχιστον 16 πολιτείες των ΗΠΑ, χρησιμοποιούνται σπάνια ενώ πολλοί νομικοί αναλυτές τους έχουν χαρακτηρίσει ως “αντισυνταγματικούς”.

Νομικοί παρατηρητές στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των υποθέσεων για συκοφαντική δυσφήμιση από τη δεκαετία του 90. Οι περισσότερες εκ των υποθέσεων σχετίζονται με το ίντερνετ και την εσφαλμένη αίσθηση ανωνυμίας που παρέχει στους χρήστες του διαδικτύου.

Μόνο το 2008 εκδικάστηκαν τουλάχιστον 13 υποθέσεις για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω ίντερνετ σε πολιτείες όπως το Κολοράντο, τη Φλόριντα, την Μοντάνα και την Οκλαχόμα.

“Πολλοί χρήστες έχουν πειστεί ότι υπάρχει πλήρης ανωνυμία στο διαδίκτυο”, επισημαίνει η Σάντρα Μπάρον του Media Law Resource Center και προσθέτει, “ωστόσο, όταν ένα σχόλιο ανέβει στο διαδίκτυο, η διάδοσή του είναι τόσο γρήγορη και προκλητική ώστε να ωθεί πολλούς να λάβουν μέτρα για να τη σταματήσουν”.

Σχόλια