Νέες απαγορεύσεις δικτυακών τόπων στην Κίνα

0

Ολοένα και περισσότεροι δικτυακοί τόποι μπαίνουν στο στόχαστρο της κινεζικής ηγεσίας, η οποία εμμένει ότι δεν πρόκειται για κρατική λογοκρισία αλλά για απομάκρυνση παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο.
Τα απαγορευτικά μέτρα του Πεκίνου έχουν επιβληθεί σε διαδικτυακούς τόπους όπως η κινεζική υπηρεσία του BBC και η Φωνή της Αμερικής, καθώς και οι δικτυακοί τόποι του Asian Week, των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και αρκετών μέσων του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν.
Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για επίσημη λογοκρισία και τόνισε ότι οι επίμαχοι δικτυακοί τόποι δημοσίευαν περιεχόμενο που κρίνεται παράνομο με βάση την κινεζική νομοθεσία,.
Παραδείγματα τέτοιων παραβάσεων, είπε ο εκπρόσωπος Λιού Ζιαντσάο, είναι η αναφορά στην Ταϊβάν ως ξεχωριστό κράτος και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «δύο» Κίνες.
Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τη λογοκρισία της Κίνας στο ίντερνετ, η οποία για παράδειγμα χρησιμοποιεί φίλτρα λογισμικού και ειδικές ομάδες για να μπλοκάρει το «ευαίσθητο» περιεχόμενο, ενώ κατά καιρούς συλλαμβάνει και φυλακίζει τους «αντιφρονούντες» που δημοσιεύουν άρθρα στο ίντερνετ.

Σχόλια