Νέες κατηγορίες κατά του ΟΗΕ για «στραγγαλισμό» των συζητήσεων περί ελευθερίας στο Διαδίκτυο

0

Μετά τις προχθεσινές διαμαρτυρίες σχετικά με την επιλογή του αιγυπτιακού θέρετρου Σαρμ-ελ-Σέιχ ως τόπου διεξαγωγής του Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, ένας νέος κύκλος δυσφορίας και κατηγοριών κατά του ΟΗΕ άνοιξε χθες, καθώς αξιωματούχοι του οργανισμού απαίτησαν να αφαιρεθεί από τον χώρο όπου πραγματοποιείται το Φόρουμ αφίσα κατά της λογοκρισίας στο Ίντερνετ και του ελέγχου του νέου μέσου στην Κίνα.
Ο ΟΗΕ υποστήριξε ότι υπήρξε αποδέκτης διαμαρτυριών για την αφίσα και ότι αυτή δεν είχε «προεγκριθεί». «Αν δεν μας επιτρέπεται να συζητήσουμε ζητήματα όπως η διαδικτυακή λογοκρισία, η επιτήρηση και η προστασία της ιδιωτικής ζωής σε ένα φόρουμ για τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου, τότε τι νόημα έχει αυτό το Φόρουμ;», διερωτήθηκε ο συνιδρυτής της Πρωτοβουλίας OpenNet, καθηγητής Ρον Ντέιμπερτ μιλώντας στο BBC.
Ο κ. Ντέιμπερτ ανέφερε ότι ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος ήταν μάρτυρας στη σκηνή της «αποκαθήλωσης» της αφίσας, του ζήτησε να στείλει επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Οργανισμό. Ένταση προκάλεσε και το γεγονός ότι η αφίσα αφαιρέθηκε από υπεύθυνο ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σχόλια