Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική εγκληματικότητα ζητά το FBI

0

Ο Διευθυντής του FBI, Robert Mueller δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα των αστυνομικών και διωκτικών αρχών είναι περιορισμένη, καθώς η νομοθεσία δεν έχει ακολουθήσει τα άλματα που παρατηρούνται στο χώρο της τεχνολογίας και δεν έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Άμεση απόρροια αυτού του γεγονότος είναι να αφήνονται περιορισμένα περιθώρια δράσης στους αρμόδιους μηχανισμούς.

Επισήμανε ακόμα την απροθυμία συνεργασίας των παρόχων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε περιπτώσεις που ζητείται η συνδρομή τους στο στάδιο των ερευνών. Οι βασικοί άξονες που δυσχεραίνουν τη δράση του FBI, σύμφωνα με τον Mueller, είναι η περιορισμένη κυβερνητική πρωτοβουλία για το επίμαχο ζήτημα και η ανάγκη εξισορρόπησης των νομοθετικών σχεδίων με τη βασική αρχή του σεβασμού της ιδιωτικότητας των χρηστών του διαδικτύου.

Σε αυτό το νομοθετικό κενό λοιπόν που χωρίζει την συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία και τον ισχύοντα από το 1994 απαρχαιωμένο νόμο, πρέπει να αποδοθεί η περιορισμένη πρόσβαση των αρχών στις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και την εξασφάλιση επαρκών αποδείξεων προκειμένου να οδηγούνται οι δράστες ηλεκτρονικών εγκλημάτων στη δικαιοσύνη.

Σχόλια