Νέες συστάσεις της ΕΕ για τους ραβδωτούς κωδικούς

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σειρά συστάσεων, ώστε να εξασφαλίσει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σχεδιασμό ή την λειτουργία τεχνολογικών εφαρμογών που χρησιμοποιούν έξυπνα μικροκυκλώματα, σέβονται το βασικό ατομικό δικαίωμα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, που περιλαμβάνεται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τη διακήρυξη της 14ης Δεκεμβρίου 2007.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν τα έξυπνα μικροκυκλώματα – μια παγκόσμια αγορά που αναμένεται να πενταπλασιαστεί εντός της επόμενης δεκαετίας – ενώ παράλληλα να μπορούν να τα χρησιμοποιούν για να απλοποιήσουν την καθημερινή τους ζωή.

Υπάρχουν ήδη πάνω από 6 δισεκατομμύρια έξυπνα μικροκυκλώματα – μικροηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να ενσωματωθούν σε ποικίλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, από ψυγεία έως εισιτήρια λεωφορείου.

Με την τεχνολογία ταυτοποίησης ραδιοσυχνοτήτων (RFID), μπορούν να επεξεργαστούν τα δεδομένα αυτόματα, όταν βρεθούν κοντά στις «συσκευές ανάγνωσης» που τα ενεργοποιούν, όταν πιάσουν το ραδιοσήμα τους και ανταλλάξουν δεδομένα με αυτές. Βρίσκονται στις κάρτες που χρησιμοποιούμε για να εισέλθουμε στο γραφείο μας και στις έξυπνες κάρτες πληρωμής των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους.

«Τα έξυπνα μικροκυκλώματα, ως πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για το μέλλον, μπορούν να απλοποιήσουν τη ζωή ποικιλοτρόπως»: Πρόκειται για καθημερινά αντικείμενα που ξαφνικά γίνονται έξυπνα λόγω της ικανότητάς τους να συνδέονται με ένα δίκτυο και να ανταλλάσσουν πληροφορίες. Σκεφτείτε τα έξυπνα ψυγεία τα οποία σας ενημερώνουν ότι η ημερομηνία λήξης στο γάλα σας έχει περάσει ή τις έξυπνες συσκευασίες τροφίμων που προειδοποιούν τους γονείς για πιθανές αλλεργίες» δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ επίτροπος αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, και συμπλήρωσε, «υπάρχει σαφές οικονομικό δυναμικό στη χρήση μικροσκοπικών, έξυπνων μικροκυκλωμάτων που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ αντικειμένων. Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να καταληφθούν εξ απήνης από τη νέα τεχνολογία. Για αυτό το λόγο, η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα έντονες συστάσεις προς τη βιομηχανία. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη ότι σε περίπτωση που πρόκειται για τα προσωπικά τους δεδομένα, η προσωπική τους ζωή δεν θα είναι προσβάσιμη, ακόμη και σε ένα μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον. Η Επιτροπή ζητά, επομένως, η τεχνολογία ταυτοποίησης ραδιοσυχνοτήτων (RFID) να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγχουν την ασφάλεια των δεδομένων τους, και αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η οικονομική επιτυχία. Ούτως ή άλλως, το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια αγοράς έξυπνων μικροκυκλωμάτων θα φτάσει το 35% μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.»

Τα έξυπνα μικροκυκλώματα ή ραδιοετικέτες πέρα από τον εν δυνάμει έχουν ήδη στην πράξη τεράστιο αντίκτυπο στις επιχειρηματικές εργασίες, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα καταναλωτικά προϊόντα – από πιο αποτελεσματική ανακύκλωση και υγειονομική περίθαλψη έως λιγότερη καθυστέρηση στα διόδια και μικρότερη αναμονή για τις αποσκευές στο αεροδρόμιο.

Η Επιτροπή παρουσίασε τις παρακάτω αρχές για την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων κατά την χρήση των έξυπνων μικροκυκλωμάτων, ώστε να εξασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη για αυτές τις αλλαγές:

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν εάν τα προϊόντα που αγοράζουν από τα καταστήματα χρησιμοποιούν έξυπνα μικροκυκλώματα ή όχι.

Οι εταιρίες ή οι δημόσιες αρχές που χρησιμοποιούν έξυπνα μικροκυκλώματα οφείλουν να δίνουν στους πολίτες σαφείς και απλές πληροφορίες, ώστε οι τελευταίοι να μπορούν να αντιληφθούν αν θα χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά τους δεδομένα, το είδος των συλεγχθέντων δεδομένων (όπως όνομα, διεύθυνση ή ημερομηνία γέννησης) και για πιο σκοπό.

Οι ενώσεις και οι οργανισμοί λιανικού εμπορίου πρέπει να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών όσον αφορά προϊόντα που περιλαμβάνουν έξυπνα μικροκυκλώματα μέσω ενός κοινού ευρωπαϊκού σήματος, το οποίο θα υποδεικνύει ένα προϊόν χρησιμοποιεί έξυπνο μικροκύκλωμα.

Οι εταιρίες και οι δημόσιες αρχές οφείλουν να διεξάγουν αξιολογήσεις των επιπτώσεων στην προστασία της προσωπικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων πριν από τη χρήση έξυπνων μικροκυκλωμάτων.

Το 2008 πουλήθηκαν παγκοσμίως 2,2 δισεκατομμύρια ετικέτες RFID, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα διόδια ή για την αναγνώριση εμπορευματοκιβωτίων – σχεδόν το ένα τρίτο από αυτές στην Ευρώπη. Η αξία της παγκόσμιας αγοράς ετικετών RFID υπολογίζεται ότι ήταν 4 δισεκατομμύρια € το 2008 και ότι θα ανέλθει περίπου στα 20 δισεκατομμύρια € το 2018.