Νέο πρόγραμμα για ασφαλέστερο ίντερνετ

0

Από την 1η Ιανουαρίου 2009 η ΕΕ θα διαθέτει ένα νέο πρόγραμμα για ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου.

Μετά την υπερψήφιση , με μεγάλη πλειοψηφία, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 23 Οκτωβρίου, του νέου προγράμματος για ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου, το Συμβούλιο των Υπουργών ενέκρινε το νέο πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2009-2013.

Το νέο πρόγραμμα αποβλέπει τόσο στην προστασία των παιδιών σε ένα όλο και πιο περίπλοκο ψηφιακό κόσμο, όσο και στην ενδυνάμωση των καταναλωτών γύρω από την ασφαλή χρήση των υπηρεσιών του Παγκόσμιου Ιστού, όπως η κοινωνική δικτύωση, τα ιστολόγια και τα άμεσα μηνύματα.

Σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου το 75% των παιδιών (ηλικίας μεταξύ 6 και 17 ετών) έχει σύνδεση με το διαδίκτυο και το 50% των 10χρονων διαθέτει κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο το 60% των Ευρωπαίων γονέων ανησυχεί ότι τα παιδιά τους μπορεί να πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης μέσω ίντερνετ και το 54% των γονέων φοβάται ότι τα παιδιά τους θα μπορούσαν να υποστούν παρενόχληση/εκφοβισμό μέσω του ίντερνετ ή των κινητών τηλεφώνων.

Στο διάστημα μεταξύ 2009 και 2013 η ΕΕ θα διαθέσει 55 εκατομμύρια ευρώ ώστε το ίντερνετ να γίνει ασφαλέστερο.
«Τα παιδιά βυθίζονται σήμερα στον κόσμο του ίντερνετ και των κινητών τεχνολογιών πολύ νωρίς και συχνά εξελίσσονται σε έφηβους περιηγητές του Διαδικτύου, παντογνώστες της τεχνολογίας. Επειδή αυτές οι τεχνολογίες τους βοηθούν στη μελέτη και τους προσφέρουν συναρπαστικούς νέους τρόπους κοινωνικοποίησης με άλλα άτομα, συχνά τις χρησιμοποιούν ταχύτερα απ όσο οι γονείς τους. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι, όποτε χρησιμοποιούν επιγραμμικές ή κινητές υπηρεσίες, θα μπορούν να αναγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους και θα τους αντιμετωπίζουν», δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, Βίβιαν Ρέντινγκ και πρόσθεσε, «χαίρομαι που το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν με την πρόταση της Επιτροπής τόσο γρήγορα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις εύλογες ανησυχίες των γονιών και να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη είναι ασφαλής τόπος για να διερευνούν τα παιδιά τις νέες τεχνολογίες.»
Με το προτεινόμενο νέο πρόγραμμα θα συγχρηματοδοτηθούν έργα για: την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού: ενδυνάμωση της νεολαίας, των γονέων και των καθηγητών ώστε να πραγματοποιούν υπεύθυνες επιλογές, συμβουλεύοντάς τους για τις σχετικές προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν.
Επίσης θα δοθούν χρήματα για τη διάθεση, στο κοινό, ενός δικτύου από σημεία επαφής, προσβάσιμα είτε μέσω ενός ιστότοπου ή ενός τηλεφωνικού αριθμού, για την αναφορά παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου και συμπεριφοράς, ιδίως σχετικά με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, επαφών με βλέψεις σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης/εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο.
Το πρόγραμμα επίσης ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες αυτορύθμισης στο πεδίο αυτό και τη συμμετοχή των παιδιών στη δημιουργία ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος.

Σχόλια