Νέο πυρηνικό εργοστάσιο στη Βουλγαρία ενέκρινε η Κομισιόν

0

Την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπέλενε της Βουλγαρίας ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε θετικά τη δέσμευση της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΝΕΚ) της Βουλγαρίας να καταρτίσει πρόγραμμα για την αποθήκευση και μεταποίηση των πυρηνικών αποβλήτων, την αντισεισμική προστασία της μονάδας, το σύστημα «υπεράσπισης» του μελλοντικού σταθμού από τυχόν αεροπορικό δυστύχημα, τρομοκρατική επίθεση και άλλες απειλές.

Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την υλοποίηση του σχεδίου «Μπέλενε» και, γενικότερα, το πυρηνικό πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας με ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η υφυπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Γκαλίνα Τόσεβα εξέφρασε την ικανοποίησή της και διευκρίνισε ότι μέχρι το τέλος του 2007 θα υπογραφεί η οριστική συμφωνία με τη ρωσική εταιρία “”Atomstroiexport””, η οποία έχει κερδίσει στο διεθνή διαγωνισμό του βουλγαρικού Δημοσίου για την κατασκευή του «Μπέλενε» ως βασική εταιρία μαζί με την κοινοπραξία της γαλλικής Αrena και της γερμανικής Siemens.

Σχόλια