Νέοι όροι χρήσης του Sony Playstation ζητούν παραίτηση του χρήστη από δυνατότητα συλλογικής αγωγής

0

Ο ιαπωνικός τεχνολογικός κολοσσός Sony προσέθεσε έναν νέο, υποχρεωτικό όρο, στους όρους χρήσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Σύμφωνα με αυτόν, οι χρήστες της υπηρεσίας θα πρέπει να παραιτούνται ρητά  του δικαιώματος να εναγάγουν συλλογικώς στο ίδιο δικόγραφο με άλλους την εταιρεία. Αν οι χρήστες δεχθούν τους νέους όρους, μπορούν να αλλάξουν γνώμη και να υπαναχωρήσουν εντός 30 ημερών, διαφορετικά, αν δηλαδή δεν τους αποδεχθούν, η Sony αυτομάτως τους αποκλείει την είσοδο στην υπηρεσία.
Οι νέοι όροι χρήσης φέρουν την ονομασία «Υποχρεωτική Ατομική Διαιτησία» και σύμφωνα με αυτούς, κάθε νέα διαφορά που θα ανακύπτει μεταξύ εταιρείας και χρήστη για ζητήματα παραβίασης ασφάλειας, θα διευθετείται είτε σε δικαστήριο είτε σε διαιτητή σε ατομική βάση, όχι δηλαδή σε συλλογική αγωγή, όχι με ανώνυμους και απροσδιόριστους στον αριθμό ενάγοντες που εκπροσωπούνται από πληρεξούσιο δικηγόρο. Προστίθεται επίσης υποχρέωση στους χρήστες να καταφεύγουν πρώτα σε μονομελές διαιτητικό όργανο που θα ορίζει κάθε φορά η εταιρεία, και μόνον εφόσον δεν ικανοποιηθούν να επιλέγουν τη δικαστική οδό.
Οι νέοι όροι χρήσης έχουν ήδη προσαρτηθεί στο συμφωνητικό που παρουσιάζει η εταιρεία στους χρήστες κάθε φορά που συνδέονται (log in) στο Sony Playstation Network. Εντούτοις ασκείται κριτική, διότι οι νέοι όροι είναι γραμμένοι στο ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς με τους υπόλοιπους και δεν είναι ευδιάκριτα τονισμένοι, ώστε να τους προσέξει και να τους διαβάσει ο χρήστης. Υπαναχώρηση από την αποδοχή των νέων όρων χρήσης χωρεί εντός 30 ημερών με την αποστολή σχετικής γραπτής δήλωσης στα γραφεία της Sony στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Όπως όμως και στην περίπτωση μη αποδοχής των νέων όρων εξαρχής, οι χρήστες θα αποκλειστούν αυτομάτως από την σύνδεση στις ιντερνετικές υπηρεσίες της εταιρείας, συνέπεια που αποκαλύπτει τον περιοριστικό –ενδεχομένως και καταχρηστικό- χαρακτήρα του όρου.
Η απόφαση της Sony να τροποποιήσει τους όρους χρήσης προέκυψε με αφορμή τις επιθέσεις που δέχθηκαν τον περασμένο Απρίλιο τα συστήματα ασφαλείας της εταιρείας από χάκερς, με αποτέλεσμα την υποκλοπή πληροφοριών για 77 εκατομμύρια χρήστες και την αναστολή λειτουργίας του Sony Playstation Network για ένα μήνα. Την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα Lulz Security, ενώ παραβιάστηκαν επίσης τα συστήματα ασφαλείας της Sony Pictures, της Sony Online Entertainment, της ιστοσελίδας Sony Ericsson στον Καναδά και της  Sony Music Entertainment στην Ελλάδα. Η εταιρεία είχε εναχθεί συλλογικά για το συγκεκριμένο θέμα και είχε υποχρεωθεί σε δυσθεώρητες αποζημιώσεις και δημόσια απολογία.
 

Σχόλια