Νέος ιός απειλεί την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

0

Ο ιός που φέρει την ονομασία Regin, εκτιμάται ότι εξυπηρετεί κυβερνητικά συμφέροντα και υπολογίζεται να έχει χρησιμοποίηθεί εδώ και έξι χρόνια εναντίον διαφόρων στόχων σε όλο τον κόσμο. Υπολογιστές στη Ρωσία, στη Σαουδική Αραβία και στην Ιρλανδία φαίνεται να έχουν μολυνθεί περισσότερο, ενώ από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί σε κάποιο υπολογιστικό σύστημα, ο ιός έχει τη δυνατότητα, χωρίς να γίνει αντιληπτός, να υποκλέψει τα περιεχόμενα της οθόνης του υπολογιστή καθώς επίσης και τους κωδικούς ασφαλείας ή ακόμη και να αποκτήσει πρόσβαση σε διεγραμμένα αρχεία.

Οι ειδικοί εκτιμούν, λόγω της πολυπλοκότητας του λογισμικού του ιού, ότι εξυπηρετεί κυβερνητικές ανάγκες κατασκοπείας εναντίον άλλων κυβερνήσεων, επιχειρήσεων ή και μεμονωμένων ατόμων. Εκτιμάται περαιτέρω, ότι χρειάστηκαν χρόνια, έως ότου αναπτυχθεί στη σημερινή του μορφή, με τους δημιουργούς του να καταβάλλουν εργώδεις προσπάθειες για να τον κρυπτογραφήσουν, ώστε να μην είναι αντιληπτός.

Ειδικός της εταιρείας Symantec δήλωσε ότι «μοιάζει να προέρχεται από κάποιον δυτικό οργανισμό, λόγω του επιπέδου της επιδεξιότητας και της τεχνογνωσίας που ενσωματώνει, καθώς και του χρόνου που φαίνεται να χρειάστηκε για να αναπτυχθεί».

Η Symantec ανέφερε ότι ο Regin θυμίζει έναν άλλο εξίσου εξελιγμένο και επικίνδυνο κατασκοπευτικό ιό, τον Stuxnet, ο οποίος είχε αναπτυχθεί από αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός, ότι, ενώ ο Stuxnet ήταν προγραμματισμένος να προκαλεί και υλικές ζημιές, ο Regin φαίνεται να περιορίζεται μόνο στη συλλογή πληροφοριών.

Σχόλια