Νέος νομικός πονοκέφαλος για την Apple

0

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας απέστειλε κοινοποίηση στην Apple, η οποία λήγει σε 60 ημέρες και σύμφωνα με τη νομοθεσία της πολιτείας της Καλιφόρνια είναι το πρώτο βήμα πριν από την κατάθεση αγωγής.

Η κίνηση του κέντρου βασίζεται σε αναφορά της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace ότι στο εσωτερικό του iPhone βρέθηκαν δείγματα μολύβδου, ο οποίος ως καρκινογόνος ουσία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες.

Οι δοκιμές της Greenpeace ανακάλυψαν χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου φθαλικών ενώσεων, σε ποσότητες που έχουν κριθεί ήδη απαγορευτικές στην ΕΕ.

Ειδικότερα στο εσωτερικό του iPhone εντοπίστηκαν τοξικές βρωμιούχες ενώσεις καθώς και PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο ή κοινώς βινύλιο). Η μη κυβερνητική οργάνωση υπογραμμίζει ότι οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές της Apple – μεταξύ των οποίων και η Nokia – δεν χρησιμοποιούν πλέον τις εν λόγω ουσίες στα ηλεκτρονικά τους προϊόντα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Καλιφόρνια τα προϊόντα που έχουν τέτοιες ουσίες οφείλουν να φέρουν προειδοποιητικές ετικέτες.

«Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούνται αυτές οι επιβλαβείς ουσίες στα iPhone. Περιμένουμε η Apple να σχεδιάσει εκ νέου τη συσκευή, ώστε να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, των εργαζομένων ή του περιβάλλοντος», είπε ο Μάικλ Γκριν, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας.

Η Apple υποστηρίζει ότι η κατασκευή του iPhone πληροί όλες τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τις διεθνείς οργανώσεις, ενώ υπενθύμισε τις δηλώσεις του Στιβ Τζομπς πριν από λίγους μήνες, όπου είχε καταστεί σαφές ότι από το τέλος του 2008 και μετά σταματάει η χρήση PCV και BFRs σε όλα τα προϊόντα της εταιρίας.

«Σε γενικές γραμμές προσπαθούμε μέσα από διαπραγματεύσεις με τις κατασκευάστριες εταιρείες να έρθουμε σε συμβιβασμό. Αυτός είναι ο στόχος μας με την Apple», δήλωσε η εκπρόσωπος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας, Κάρολαϊν Κοξ.
Η Κοξ διευκρίνισε ότι ο οργανισμός δεν έχει ακόμα επικοινωνήσει με την Apple.

Σχόλια