Νίκη της Qualcomm επί της Nokia

0

Η αμερικανική εταιρεία Qualcomm πέτυχε μια πρώτη νίκη στην αντιδικία της για παραβίαση πατέντας με την φινλανδική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, Nokia.
Ο δικαστής Πολ Λάκερν εισηγήθηκε τον τερματισμό έρευνας της αμερικανικής Διεθνούς Επιτροπής Εμπορίου (ITC), η οποία ξεκίνησε έπειτα από αίτημα της Nokia.
Η φινλανδική εταιρεία ζήτησε από την αμερικανική επιτροπή να απαγορεύσει την εισαγωγή ορισμένων συσκευών που ενσωματώνουν τσιπ της Qualcomm.
Συγκεκριμένα, η Nokia υποστηρίζει ότι η Qualcomm επιδίδεται σε «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», καθώς χρησιμοποιεί πέντε πατέντες της σε τσιπ CDMA και WCDMA/GSM που κατασκευάζει.
Οι συγκεκριμένες πατέντες της Nokia σχετίζονται με τεχνολογίες οι οποίες «βελτιώνουν τις επιδόσεις και την απόδοση συσκευών ασύρματης επικοινωνίας» και παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση των κατασκευαστικών εξόδων, την ελαχιστοποίηση των διαστάσεων των προϊόντων, αλλά και την αύξηση της αυτονομίας».
Η φινλανδική εταιρεία υπογραμμίζει ότι οι προαναφερθείσες τεχνολογίες είναι σημαντικές για την εμπορική επιτυχία των δικών της προϊόντων, καθώς προσδίδουν σε αυτά σημαντικά «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».
Η απόφαση του δικαστή είναι τελεσίδικη εκτός κι αν η αμερικανική επιτροπή αποφασίσει να την αναθεωρήσει σε διάστημα 30 ημερών.
Ο κύκλος των αγωγών ανάμεσα στις δύο εταιρείες ξεκίνησε στις αρχές του Απριλίου, όταν έπαψε να ισχύει η συμφωνία που είχαν υπογράψει από κοινού για την ανταλλαγή δικαιωμάτων χρήσης διαφόρων πατεντών.
Τον περασμένο μήνα η επιτροπή ITC πραγματοποίησε ακροαματική διαδικασία δύο εβδομάδων έπειτα από καταγγελία της Qualcomm εναντίον της Nokia για παραβίαση τριών πατέντων της. Η απόφαση της επιτροπής αναμένεται να εκδοθεί το 2008.

Σχόλια