Νομικές προεκτάσεις της ρύθμισης των αποτελεσμάτων της Google

0

 

Η δικηγορική κοινότητα των ΗΠΑ βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς εξετάζει το κατά πόσον είναι πιθανή μια κυβερνητική κανονιστική ρύθμιση, επί των αποτελεσμάτων της Google. Ο Πρόεδρος, Donald Trump, διαμαρτυρήθηκε την περασμένη Τρίτη μέσω twitter, ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης είναι ασύμμετρα έναντι των συντηρητικών φωνών, ενω την ίδια γραμμή ακολούθησε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει την “συμπεριφορά” της Google.

Οι εν λόγω δηλώσεις δημιούργησαν έντονο προβληματισμό στους νομικούς κύκλους των ΗΠΑ, καθώς μία προσπάθεια ρύθμισης των αποτελεσμάτων της Google, θα μπορούσε να συνοδεύεται από ενδεχόμενη παραβίαση της 1ης τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος.

Ο David Balto, πρώην διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού των ΗΠΑ, αμφισβήτησε την δυνατότητα διαχείρισης ενός εγχειρήματος για την ρύθμιση των αποτελεσμάτων. “Ένα μεγάλο ερώτημα είναι τι θα ρυθμίσεις και πώς θα το ρυθμίσεις;” “Υπάρχει ένας άπειρος αριθμός αναζητήσεων που γίνονται κάθε στιγμή και πώς θα το ρυθμίσει κάποιος με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο;”

To 2012 είχε ανατεθεί στον καθηγητή της Νομικής του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες, Eugene Volokh, να συγγράψει μία μελέτη για την μεθοδολογία των αποτελεσμάτων της Google.

Σε απόσπασμα της μελέτης του αναφέρει: “Οι προγραμματιστικοί αλγόριθμοι που καθορίζουν τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης εμπεριέχουν τις εκτιμήσεις των προγραμματιστών για το τι είναι πιο πιθανό να ανταποκρίνεται στο ερώτημα του χρήστη, έγραψε ο Volkoh. Από την άποψη αυτή, η κρίση του προγραμματιστή είναι παρόμοια με εκείνη του συντάκτη εφημερίδας, όταν εκείνος αποφασίζει ποιες ιστορίες και ποιοι αρθρογράφοι θα εμφανιστούν στην πρώτη σελίδα. “Και όλες αυτές οι ασκήσεις συντακτικής κρίσης προστατεύονται πλήρως από την Πρώτη Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος”, σύμφωνα με την μελέτη του κ. Volokh .

Από την πλευρά της, η Google αναφέρει ότι τα αποτελέσματά της βασίζονται στη συνάφεια, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική θέση του χρήστη και το ιστορικό περιήγησης. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης δεν χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό πολιτικής ατζέντας, δήλωσε ο εκπρόσωπος  της Google, Riva Sciuto.

Σχόλια