Νομική επιτυχία της Apple στη Γερμανία

0

Νομική νίκη της Apple σημειώθηκε σήμερα σε δικαστήριο του Μονάχου, το οποίο αποφάσισε την απαγόρευση πώλησης συσκευών Motorola στη Γερμανία καθώς η εταιρεία φαίνεται ότι καταπατά ευρεσιτεχνία της Apple σχετικά με τη λειτουργία της οθόνης αφής. Πιο συγκεκριμένα, η Motorola τιμωρήθηκε για παραβίαση της ευρεσιτεχνίας που είναι ευρέως γνωστή ως «rubber-band» και αφορά τον τρόπο κύλισης, την περιστροφή και την προσαρμογή της οθόνης αφής.

Ουσιαστικά, απαγορεύτηκε στην εταιρεία η χρήση της συγκεκριμένης ευρεσιτεχνίας, γεγονός που μεταφράζεται σε απαγόρευση πώλησης των κινητών τηλεφώνων και των tablets, τα οποία την έχουν ενσωματώσει.

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι τελική αλλά προβλέπει την έκδοση μιας αρχικής διαταγής απαγόρευσης αφήνοντας στην Apple το περιθώριο να εξετάσει το ποσό που σκοπεύει να δαπανήσει για την εν λόγω υπόθεση. Το νομικό τμήμα της Google, η οποία είναι υπεύθυνη για το Android λογισμικό, δηλώνει ότι το πιθανότερο είναι να εφεσιβάλει την απόφαση, όχι τόσο για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκληθούν στην εταιρεία από την απαγόρευση κυκλοφορίας μιας και οι πωλήσεις της δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένες στη γερμανική αγορά, αλλά για τα γενικότερα προβλήματα που θα προκύψουν στη φήμη και στην κυκλοφορία συσκευών με Android λογισμικό.

Εκπρόσωποι της Apple δηλώνουν ότι η έκβαση της υπόθεσης σε συνδυασμό με πρόσφατη απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που καταδίκασε τη Samsung να καταβάλει ποσό ύψους 1δισ. δολαρίων ως αποζημίωση στην Apple, καθιστούν σαφή την έκταση των παραβιάσεων σε θέματα ευρεσιτεχνιών που υφίσταται η κολοσσιαία εταιρεία.

Σχόλια