Νομικός «πόλεμος» μεταξύ Via και Apple για τις πατέντες κινητών τηλεφώνων

0

Διότι στην ουρά των δικών που εκκρεμούν για παραβιάσεις της νομοθεσίας για τις ευρεσιτεχνίες, προστέθηκε και μία καινούργια με αντίδικο την κορεάτικη εταιρεία σχεδιασμού μικρο-τσιπ, Via.

Η Via κατέθεσε αγωγή ενώπιον αμερικανικού δικαστήρίου και συγχρόνως έκανε καταγγελία ενώπιον της Διεθνούς Επιτροπής Εμπορίου στις ΗΠΑ (US International Trade Commission). Η πιθανολογούμενη παράβαση έγκειται σε αντιγραφή της τεχνολογίας μικρο-τσιπ που αναπτύσσει η Via για χρήση από την εναγόμενη Apple στα δύο κύρια προϊόντα της, i-Phone και i-Pad.

Σημείο-κλειδί της ιστορίας είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Via Wen-Chi Chen είναι σύζυγος της Προέδρου της ταϊβανέζικης HTC, Cher Wang, γεγονός που εξηγεί σε κάποιο βαθμό την αποφασιστική στάση της Via για αγωγή και καταγγελία αντί για απόπειρα διαπραγμάτευσης με την Apple. Αποσαφηνίζεται επιπλέον και το χρονικό σημείο κατάθεσης της αγωγής, αφού η Apple, που ήδη αντιμετωπίζει δικαστικά την HTC για κλεμμένες πατέντες, θα βρεθεί εναγόμενη σε πολλαπλές δίκες με διαφορετικούς αντιδίκους για παρόμοιο λόγο. Αυτό ισοδυναμεί αφενός με ψυχολογικό πόλεμο των ατύπως συνασπισμένων εναγόντων κατά της Apple, κι αφετέρου με απώλεια του εμπορικού προβαδίσματος στην αγορά, αφού οι απανωτές δίκες μόνο καθαρό μυαλό για σωστό μάρκετινγκ των νέων προϊόντων δεν αφήνουν στους διαχειριστές της εταιρείας.

Ο Wen-Chi Chen αρνήθηκε ότι έπαιξε ρόλο η σύνδεση με τη σύζυγό του, και διευκρίνισε ότι τα κίνητρα για ανάληψη πρωτοβουλίας νομικών κινήσεων ήταν η ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των συμφερόντων που έχουν οι μέτοχοι στην εταιρεία. Τόνισε επίσης ότι η αγωγή της Via αναφέρεται σε κλοπή διαφορετικής πατέντας από εκείνη που επικαλέστηκε στις τρεις αγωγές της η HTC. Η Apple μετράει ήδη δύο νίκες στα πρωτοβάθμια αμερικανικά δικαστήρια απέναντι στην HTC, ενώ αντιμετωπίζει καταγγελίες από τη Samsung σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

 

Σχόλια