Νόμιμη η προσωρινή συνέχιση του προγράμματος παρακολούθησης της NSA

0

Το Αμερικανικό Δικαστήριο Εποπτείας Πληροφοριών Εξωτερικού (FISA) έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι το πρόγραμμα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), στα πλαίσια του οποίου συγκεντρώνονται μαζικά τα αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων των Αμερικανών πολιτών, μπορεί να συνεχιστεί προσωρινά.

Με την εν λόγω απόφαση αποκαθίσταται το πρόγραμμα της NSA, το οποίο ανεστάλη την 1η Ιουνίου, με τη λήξη ορισμένων διατάξεων του Πατριωτικού Νόμου των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση επεδίωξε την επαναφορά των συγκεκριμένων διατάξεων, μέσω της ψήφισης του Νόμου Περί Ελευθερίας στις 2 Ιουνίου, στα πλαίσια του οποίου περιορίζονται οι δυνατότητες μαζικής παρακολούθησης της κυβέρνησης στο σύνολο τους, όμως προβλέπεται η μαζική συλλογή δεδομένων από την NSA, για μεταβατική περίοδο έξι μηνών.

«Η υπόθεση αφορά στην ερώτηση του εάν ο προσφάτως ψηφισθείς Νόμος Περί Ελευθερίας επέφερε τη λήξη της μαζικής συλλογής τηλεφωνικών μεταδεδομένων, και η σύντομη απάντηση είναι ναι. Όμως, το Κογκρέσο ηθελημένα προέβλεψε μία περίοδο 180 ημερών, μετά την έναρξη της ισχύος του Νόμου, κατά την οποία η εν λόγω συλλογή επιτρέπεται ρητώς», όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Σχόλια