Νόμιμο αποδεικτικό μέσο οι εικόνες δορυφόρου του Google Earth

0

 

Σύμφωνα με Αμερικανικό Εφετείο, οι εικόνες από δορυφόρο του Google Earth αποτελούν νόμιμο αποδεικτικό μέσο. Η υπόθεση αφορά στο Μεξικανό Paciano Lizarraga, ο οποίος καταδικάστηκε για παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος συνελήφθη στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι η σύλληψη του έλαβε χώρα ενώ βρισκόταν σε μεξικανική και όχι σε αμερικανική επικράτεια. Όμως, μία εκ των αξιωματικών που τον συνέλαβαν, είχε καταγράψει, μέσω συσκευής GPS, τις συντεταγμένες του τόπου σύλληψης. Για την εξακρίβωση της τοποθεσίας των εν λόγω συντεταγμένων, οι αρχές υπέβαλαν ενώπιον του δικαστηρίου εικόνα από δορυφόρο της Google Earth, με την οποία αποδείχθηκε ότι η σύλληψη έλαβε χώρα σε αμερικανική επικράτεια.

Εφεσιβάλλοντας την απόφαση, ο P.Lizarraga ισχυρίστηκε ότι η δορυφορική εικόνα και η ψηφιακή σήμανση τοποθεσίας, η οποία τοποθετήθηκε από τη Google Earth, αποτελούσε στην ουσία στοιχείο στηριζόμενο σε διαδόσεις(hearsay), άρα, σύμφωνα με τα ισχύοντα στις ΗΠΑ, μη αποδεκτό αποδεικτικό μέσο.

Όμως, το Εφετείο απέρριψε την έφεση, αναφέροντας στην απόφαση του ότι το εν λόγω στοιχείο δεν έχει ανθρώπινη προέλευση, αλλά προκύπτει από το  πρόγραμμα της Google Earth, το οποίο αναλύει τις συντεταγμένες και τοποθετεί τη σήμανση τοποθεσίας στην δορυφορική εικόνα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.