Νόμος επιτρέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση χωρίς δικαστική άδεια

0

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά σκοπεύει να υιοθετήσει ένα νέο νόμο που θα επιτρέπει στις αστυνομικές αρχές της χώρας να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των ατόμων στο ίντερνετ χωρίς προηγούμενη διαταγή δικαστηρίου. Το σχέδιο δικαιολογημένα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και η οργάνωση προστασίας των πολιτών OpenMedia κινητοποιήθηκε για τη συλλογή υπογραφών ώστε να εμποδίσει το νόμο.
Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου θα περιέχει ρυθμίσεις που απλοποιούν υπερβολικά την ηλεκτρονική παρακολούθηση από τις αστυνομικές αρχές, σε σημείο που τους επιτρέπει να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τους πελάτες των καναδικών ιστοσελίδων χωρίς άδεια δικαστική ή διοικητική. Η οργάνωση OpenMedia κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως «καταπιεστικό» και «επιφανειακά μελετημένο», και έχει ήδη συγκεντρώσει 65.000 υπογραφές για να ζητήσει την αναθεώρηση των διατάξεων που θα ενταχθούν στο τελικό κείμενο, ώστε να είναι ελαστικότερες. Όπως προειδοποιούν εκπρόσωποι της οργάνωσης, η ακριβής εφαρμογή των τωρινών προβλέψεων θα οδηγήσει στην εκχώρηση υπερβολικής δύναμης προς την αστυνομία, και θα σημαίνει ότι ελεύθερα θα ανοίγει ηλεκτρονική και μη αλληλογραφία, θα παρακολουθεί τη δραστηριότητα στο ίντερνετ καθώς και προσωπικές τηλεφωνικές συνομιλίες.
Τα πολιτικά κόμματα στην Οτάβα είναι διχασμένα, με το Πράσινο Κόμμα από τη μία να υποστηρίζει με ζήλο την εκστρατεία που έχει κηρύξει η OpenMedia κατά του νόμου, ενώ το ΝDP (New Democrat Platform) από την άλλη όχι απλώς στηρίζει ιδεολογικά και πολιτικά το νομοσχέδιο αλλά δεσμεύτηκε να απαντήσει και στους πολέμιούς του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω οργάνωση λαμβάνει δημοσιότητα για τέτοιες ενέργειες. Προηγουμένως φέτος είχε ξεκινήσει εκστρατεία κατά της απόφασης του CRTC (Canadian Radio-Television and Communication) που υποχρέωνε τους μεγάλους προμηθευτές υπηρεσιών ίντερνετ να ρυθμίζουν το εύρο ζώνης που πωλούν στους ανεξάρτητους προμηθευτές βάσει του χρησιμοποιούμενου όγκου δεδομένων. Έκτοτε η OpenMedia έχει αυτοβούλως χριστεί υπέρμαχος του ανοιχτού και ελεύθερου διαδικτύου στον Καναδά, εξ ου και η συχνή αντίδρασή της στα σχετικά νομοσχέδια που προσπαθεί να περάσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
 

Σχόλια