Νόμος κατά της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο κρίνεται αντισυνταγματικός

0

Αμερικανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό νόμο της Πολιτείας της Πενσυλβάνια, ο οποίος είχε σκοπό να αποτρέπει τους χρήστες του Διαδικτύου να επισκέπτονται σελίδες με παιδική πορνογραφία.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών Internet είχαν την υποχρέωση να μπλοκάρουν την πρόσβαση των συνδρομητών τους σε ιστοσελίδες με το εν λόγω περιεχόμενο, διαφορετικά θα αντιμετώπιζαν ποινική ευθύνη. Ωστόσο, όταν οι εταιρίες μπλόκαραν συγκεκριμένες διευθύνσεις στο Internet στις οποίες ανήκουν οι παράνομες σελίδες, αυτόματα δημιουργούσαν πρόβλημα και σε άλλες σελίδες με νόμιμο περιεχόμενο που η διεύθυνσή τους περιέχει κατά ένα μέρος τα ίδια στοιχεία με τις παράνομες, με συνέπεια ενώ “έκλειναν” μόνο 400 παράνομες σελίδες, ταυτόχρονα μπλοκάρονταν πάνω από 1 εκατομμύριο νόμιμα web sites. Γι’ αυτό το λόγο ο δικαστής στηρίχτηκε στο δικαίωμα ελευθερίας του λόγου, για να στηρίξει την απόφασή του περί αντισυνταγματικότητας του νόμου.

Οι εταιρίες παροχής Internet χαιρέτισαν την απόφαση, καθώς αδυνατούσαν βάσει του νόμου “να αναλάβουν την ευθύνη για όλο το Διαδίκτυο”, ενώ η εισαγγελία της Πενσυλβάνια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Σχόλια