Νόμος κατά του Cyber bullying στη Νέα Ζηλανδία

0

 

Το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ψήφισε νομοσχέδιο με την ονομασία Harmful Digital Communications Bill, στο οποίο προβλέπεται ρητά η αναγνώριση της δημοσίευσης επιβλαβών αναρτήσεων (κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο), ως έγκλημα.

H κατηγοριοποίηση των συγκεκριμένων αναρτήσεων – cyber-byullying – αρχίζει από εκείνα που μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνα για την πρόκληση «συναισθηματικής διαταραχής» και φτάνει έως τις αναρτήσεις που υποκινούν σε αυτοκτονία.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 116 ψήφους υπέρ και μόλις 5 κατά, και πλέον προβλέπεται ότι οι ψηφιακές επικοινωνίες θα εξετάζονται ως προς τις συνέπειές που προκάλεσαν: π.χ. σοβαρή συναισθηματική διαταραχή, αναρτήσεις με βάση τον ρατσισμό, τον σεξισμό ή την προώθηση της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, την προσβολή ανθρώπων με αναπηρία ή με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό

Διαβάστε το Harmful Digital Communications Bill εδώ

Το Harmful Digital Communications Bill το οποίο αποτελεί πλέον νόμο της Νέας Ζηλανδίας, προβλέπει τη σύσταση υπηρεσίας για την υποδοχή καταγγελιών που αφορούν τις ψηφιακές επικοινωνίες. Η υπηρεσία θα ερευνά κάθε υπόθεση με κύριο μέλημά την καταγραφή, την εκπαίδευση και την συμμόρφωση. Οι ποινές ξεκινούν από φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο 5.000 δολαρίων σε ιδιώτη ή 20.000 σε επιχειρηματική οντότητα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το αντικείμενο της ευθύνης του δικτυακού τόπου στον οποίο διεξήχθη η επίμαχη επικοινωνία. Σύμφωνα με το ψηφισθέν νομοσχέδιο εντός 48 ωρών από την ώρα που θα λάβει σχετική ειδοποίηση ο δικτυακός τόπος, θα πρέπει να την προωθήσει στον συντάκτη του αμφιλεγόμενου σχολίου, ζητώντας την συναίνεσή του για την αφαίρεση. Εάν την λάβει, πρέπει να προχωρήσει στην διαγραφή. Εάν όχι, τότε το σχόλιο παραμένει δημοσιευμένο.
 

Σχόλια