Νομοσχέδια που περιορίζουν την ελευθερία στο ίντερνετ προωθούνται σε Ιράκ και Λίβανο

0

Νομοσχέδια επικίνδυνα για την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο φαίνεται ότι έχουν κατατεθεί σε Ιράκ και Λίβανο, σύμφωνα με πληροφορίες του Economist, τις οποίες επιβεβαίωσε η οργάνωση “Electronic Frontier Foundation” (EFF). Το νομοσχέδιο στο Ιράκ ποινικοποιεί την υπονόμευση της δημόσιας ασφάλειας μέσω του διαδικτύου, ενώ η προτεινόμενη νομοθεσία στο Λίβανο πλήττει την ελευθερία λόγου των μπλόγκερς.

Στην περίπτωση του Ιράκ, στο επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπονται ποινικές κυρώσεις ισόβιας κάθειρξης για όποιον διαπράττει εγκλήματα κατά της Πολιτείας με τη χρήση υπολογιστών ή του διαδικτύου. Επιπλέον, ισόβια κάθειρξη επιβάλλεται σε όποιον διαχειρίζεται ιστοσελίδα η οποία διαδίδει ιδέες που διαταράσσουν την δημόσια τάξη ή προωθεί την σωματεμπορία ή την τρομοκρατία ή χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα ενημέρωσης για την κατασκευή και χρήση εκρηκτικών μηχανισμών. Άλλες διατάξεις ρυθμίζουν τις ποινές που επιβάλλονται σε όσους λειτουργούν ως χάκερ και μέσω υπολογιστή πετυχαίνουν να θέσουν εκτός λειτουργίας κυβερνητικές ιστοσελίδες και να διαταράξουν εν γένει το ηλεκτρονικό σύστημα των δημοσίων υπηρεσιών. Ποινικό αδίκημα καθίσταται και η διατάραξη της λειτουργίας ιστοσελίδας ιδιωτικής εταιρείας ή άλλων μη κρατικών φορέων.

Όσον αφορά στο Λίβανο, νομοσχέδιο θέτει «φρένο» στην ελευθερία λόγου στο διαδίκτυο. Παρότι στη χώρα εφαρμόζονται μέτρα λογοκρισίας, αυτά αφορούν κατ’ αρχήν τον Τύπο και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, ώστε μέχρι στιγμής το διαδίκτυο είναι ελεύθερο. Η πραγματικότητα αυτή θα αλλάξει, ωστόσο, αν ψηφιστεί κυβερνητικό νομοσχέδιο, με το οποίο εισάγονται απαγορεύσεις και περιορισμοί στο περιεχόμενο που θα αναρτάται σε μπλογκς και ανεξάρτητες ιστοσελίδες ενημέρωσης. Ένας τέτοιος περιορισμός, φερ’ ειπείν, θα είναι η απαγόρευση ανάρτησης σε μπλογκ περιεχομένου που προσβάλλει την κοινωνική ηθική και τα χρηστά ήθη στη χώρα, αλλά και οτιδήποτε αφορά τυχερά παίγνια. Επιπλέον, αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος ιδιοκτήτης domain name στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να αποκλείονται όσοι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, ενώ δεν θα επιτρέπεται ο ίδιος χρήστης να έχει κατοχυρωμένες στο όνομά του πάνω από μία ιστοσελίδες. Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται “Lebanon Internet Regulation Act” (LIRA) και ήδη οι μπλόγκερς της χώρας ασκούν πιέσεις και διαδηλώνουν για να μην προχωρήσει η ψήφισή του.

 

Σχόλια